Velikonoce, svátky jara a znovuzrození, to nejsou jen pomlázky a pašije, ale také výborná kuchyně plná svěžích chutí a barev. Na talíř se dostávají vajíčka, uzené či jehněčí, jako dezert se nabízejí tradiční mazance. Náš grunt připravil k Velikonocím sérii receptů, které spojují tradiční poctivost a moderní šmrnc. Pojďte s námi ochutnat jaro!
Velikonoční stravování bylo dříve vázané celou řadou zvyků: na Zelený čtvrtek se vařilo z jarní zeleně, na Velký pátek se dodržoval poměrně přísný půst. Zato na Bílou sobotu se lidé pořádně „nadlábli“ nádivkou, nedělní Boží hod Velikonoční patřil skopovému, jehněčímu nebo kůzlečímu masu a Velikonoční pondělí se neslo již tradičně ve znamení vajec. I když teď se již na většině míst nedodržují staré lidové zvyky natolik striktně, rozhodně stojí za to pestrou a veselou velikonoční kuchyni jednou za čas ochutnat.
A čím se typické velikonoční delikatesy vyznačují? Zaprvé použitím velkého množství čerstvých bylinek – ať už se jedná o oblíbený medvědí česnek, čerstvé kopřivy nebo jiné planě rostoucí byliny. Ty se potom používají například na dochucení omáček nebo speciálních velikonočních rolád. Na svátečním stole dále nemůže chybět nádivka – její příprava se kraj od kraje liší, ale jejím základem je vždy vynikající jehněčí nebo uzené maso. Maso jako takové se o Velikonocích vždy konzumovalo – nejčastěji se dává přednost jemnému jehněčímu či skopovému masu, ale svoje místo v rámci velikonoční tabule má také drůbež. Alfou i omegou velikonočních svátků jsou ovšem vejce: na stolech se objevují jen tak vařené nebo osmažené se slaninkou a jarní cibulkou či jako součást nejrůznějších pomazánek či vaječných salátů. Také na dezerty se nezapomíná – důležitou úlohu zde hraje mazanec, sladký beránek nebo křehké boží milosti.
Na velikonoční speciality by se nemělo spěchat – vždyť svátky jara slavíme jen jednou do roka. Tabu by proto měly být veškeré náhražky a instantní suroviny a do popředí by se naopak měly dostat kvalitní a poctivé ingredience. Právě takové potraviny v období před Velikonocemi speciálně nabízí Náš grunt. Ať už se jedná o uzené, jehněčí, farmářská vajíčka nebo mazanec.
www.nasgrunt.cz
Vyzkoušejte s námi poctivé a přitom moderní velikonoční recepty!
Jarní drůbeží vývar s bylinkovými nudlemi
Jehněčí kýta s vinnou omáčkou a špenátovými nočky
Špaldové bábovičky s marcipánem pro koledníky
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.