Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Oslavte Velikonoce s Naším gruntem!

Oslavte Velikonoce s Naším gruntem!

10.4.2014 - redakce Babinet.cz

Velikonoce, svátky jara a znovuzrození, to nejsou jen pomlázky a pašije, ale také výborná kuchyně plná svěžích chutí a barev. Na talíř se dostávají vajíčka, uzené či jehněčí, jako dezert se nabízejí tradiční mazance. Náš grunt připravil k Velikonocím sérii receptů, které spojují tradiční poctivost a moderní šmrnc. Pojďte s námi ochutnat jaro!

Velikonoční stravování bylo dříve vázané celou řadou zvyků: na Zelený čtvrtek se vařilo z jarní zeleně, na Velký pátek se dodržoval poměrně přísný půst. Zato na Bílou sobotu se lidé pořádně „nadlábli“ nádivkou, nedělní Boží hod Velikonoční patřil skopovému, jehněčímu nebo kůzlečímu masu a Velikonoční pondělí se neslo již tradičně ve znamení vajec. I když teď se již na většině míst nedodržují staré lidové zvyky natolik striktně, rozhodně stojí za to pestrou a veselou velikonoční kuchyni jednou za čas ochutnat.

A čím se typické velikonoční delikatesy vyznačují? Zaprvé použitím velkého množství čerstvých bylinek – ať už se jedná o oblíbený medvědí česnek, čerstvé kopřivy nebo jiné planě rostoucí byliny. Ty se potom používají například na dochucení omáček nebo speciálních velikonočních rolád. Na svátečním stole dále nemůže chybět nádivka – její příprava se kraj od kraje liší, ale jejím základem je vždy vynikající jehněčí nebo uzené maso. Maso jako takové se o Velikonocích vždy konzumovalo – nejčastěji se dává přednost jemnému jehněčímu či skopovému masu, ale svoje místo v rámci velikonoční tabule má také drůbež. Alfou i omegou velikonočních svátků jsou ovšem vejce: na stolech se objevují jen tak vařené nebo osmažené se slaninkou a jarní cibulkou či jako součást nejrůznějších pomazánek či vaječných salátů. Také na dezerty se nezapomíná – důležitou úlohu zde hraje mazanec, sladký beránek nebo křehké boží milosti.

Na velikonoční speciality by se nemělo spěchat – vždyť svátky jara slavíme jen jednou do roka. Tabu by proto měly být veškeré náhražky a instantní suroviny a do popředí by se naopak měly dostat kvalitní a poctivé ingredience. Právě takové potraviny v období před Velikonocemi speciálně nabízí Náš grunt. Ať už se jedná o uzené, jehněčí, farmářská vajíčka nebo mazanec.

www.nasgrunt.cz

Vyzkoušejte s námi poctivé a přitom moderní velikonoční recepty!

Jarní drůbeží vývar s bylinkovými nudlemi

Jehněčí kýta s vinnou omáčkou a špenátovými nočky

Špaldové bábovičky s marcipánem pro koledníky

 


 


 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.