Pokud vyznáváte zdravý životní styl, avšak nechcete se ochudit o chutnou štědrovečerní večeři, máme pro vás tip. Připravte si večeři, která je sestavena v souladu s proteinovou dietou. Pochutnáte si a svoji linii budete mít pod kontrolou.
Diet kouč Jiří Šusta sestavil srovnávací tabulky s kalorickými hodnotami klasické večeře a její odlehčené verze.
Klasická štědrovečerní večeře
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
||
Rybí polévka |
300,00ml |
1 324kJ |
15,80g |
26,00g |
16,90g |
|
Salát bramborový s majonézou |
200,00g |
1 766kJ |
3,80g |
24,00g |
35,00g |
|
Kapr smažený |
150g |
2 139kJ |
39,80g |
13,90g |
32,70g |
|
Vermuth suchý |
100,00ml |
493kJ |
0,10g |
5,50g |
0,00g |
|
Součet |
5 722kJ |
59,50g |
69,40g |
84,60g |
Recept
Rybí polévka: zelenina (mrkev, petržel, hrášek, celer, jikry, kapří hlava a ořez, máslo, zavářka – nudle, nočky nebo opečená houska)
Zeleninu lehce orestujeme na másle, zalijeme vodou a přidáme kapří hlavu a ořez. Vaříme na mírném ohni cca 30 minut. Následně scedíme, dochutíme solí a pepřem, přidáme jikry a povaříme ještě 10 minut. Nakonec obereme hlavu a maso přidáme do polévky společně se zavářkou či nočky.
Bramborový salát: 3/5 salátových brambor, 1/5 kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), nakládané okurky, kyselé jablko, gothajský salám, majonéza, hořčice, sůl, pepř
Vychladlé uvařené brambory nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou vařenou kořenovou zeleninu, okurky, jablko (raději kyselejší) a gothajský salám. Majonézu zředíme polévkovou lžící okurkového nálevu, přidáme podle chuti hořčici (asi 1 lžičku), osolíme a opepříme. Vmícháme do salátu. Lehce promícháme a necháme proležet v chladničce.
Štědrovečerní večeře „FRESH“
Polévka - čistý vývar rybí |
250,00ml |
265kJ |
7,20g |
2,40g |
2,70g |
|
Salát bramborový s jogurtem |
200,00g |
732kJ |
5,20g |
31,20g |
3,80g |
|
Losos přírodní |
150,00g |
1 268kJ |
29,85g |
0,00g |
20,40g |
|
Víno suché bílé |
100,00ml |
226kJ |
0,10g |
0,10g |
0,00g |
|
Součet |
2 491kJ |
42,35g |
33,70g |
26,90g |
Recept
Rybí polévka: zelenina (1x mrkev, petržel, celer, kapří hlava a ořez, jikry, bez zavářky) Zeleninu lehce orestujeme na másle, zalijeme vodou a přidáme kapří hlavu a ořez. Vaříme na mírném ohni cca 30 minut. Následně scedíme, dochutíme solí a pepřem, přidáme jikry a povaříme ještě 10 minut. Nakonec obereme hlavu a maso přidáme do polévky.
Bramborový salát: uvařené brambory, mrkev, celer, petržel, sterilovaný hrášek, kyselá okurka, lžíce hořčice (plnotučná nebo dijonská), sůl, pepř, jogurt bílý. Vychladlé uvařené brambory nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou vařenou kořenovou zeleninu, hrášek, okurku. Jogurt zředíme polévkovou lžící okurkového nálevu, přidáme podle chuti hořčici (asi 1 lžičku), osolíme a opepříme. Vmícháme do salátu. Lehce promícháme a necháme proležet v chladničce.
Losos je připravený na grilu s kapkou olivového oleje a se snítkou tymiánu (cca 5 min z každé strany).
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.