Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  TIP: Štědrovečerní menu podle dietního poradce Jiřího Šusty

TIP: Štědrovečerní menu podle dietního poradce Jiřího Šusty

22.12.2013 - redakce Babinet.cz

Pokud vyznáváte zdravý životní styl, avšak nechcete se ochudit o chutnou štědrovečerní večeři, máme pro vás tip.  Připravte si večeři, která je sestavena v souladu s proteinovou dietou. Pochutnáte si a svoji linii budete mít pod kontrolou.

Diet kouč Jiří Šusta sestavil srovnávací tabulky s kalorickými hodnotami klasické večeře a její odlehčené verze.

Klasická štědrovečerní večeře


množství

energie

bílkoviny

sacharidy

tuky









Rybí polévka

300,00ml

1 324kJ

15,80g

26,00g

16,90g


Salát bramborový s majonézou

200,00g

1 766kJ

3,80g

24,00g

35,00g


Kapr smažený

150g

2 139kJ

39,80g

13,90g

32,70g


Vermuth suchý

100,00ml

493kJ

0,10g

5,50g

0,00g









Součet

5 722kJ

59,50g

69,40g

84,60g



Recept

Rybí polévka: zelenina (mrkev, petržel, hrášek, celer, jikry, kapří hlava a ořez, máslo, zavářka – nudle, nočky nebo opečená houska)

Zeleninu lehce orestujeme na másle, zalijeme vodou a přidáme kapří hlavu a ořez. Vaříme na mírném ohni cca 30 minut. Následně scedíme, dochutíme solí a pepřem, přidáme jikry a povaříme ještě 10 minut. Nakonec obereme hlavu a maso přidáme do polévky společně se zavářkou či nočky.

Bramborový salát: 3/5 salátových brambor, 1/5 kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), nakládané okurky, kyselé jablko, gothajský salám, majonéza, hořčice, sůl, pepř

Vychladlé uvařené brambory nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou vařenou kořenovou zeleninu, okurky, jablko (raději kyselejší) a gothajský salám. Majonézu zředíme polévkovou lžící okurkového nálevu, přidáme podle chuti hořčici (asi 1 lžičku), osolíme a opepříme. Vmícháme do salátu. Lehce promícháme a necháme proležet v chladničce.

Štědrovečerní večeře „FRESH“

Polévka - čistý vývar rybí

250,00ml

265kJ

7,20g

2,40g

2,70g


Salát bramborový s jogurtem

200,00g

732kJ

5,20g

31,20g

3,80g


Losos přírodní

150,00g

1 268kJ

29,85g

0,00g

20,40g


Víno suché bílé

100,00ml

226kJ

0,10g

0,10g

0,00g


Součet

2 491kJ

42,35g

33,70g

26,90g



Recept

Rybí polévka: zelenina (1x mrkev, petržel, celer, kapří hlava a ořez, jikry, bez zavářky) Zeleninu lehce orestujeme na másle, zalijeme vodou a přidáme kapří hlavu a ořez. Vaříme na mírném ohni cca 30 minut. Následně scedíme, dochutíme solí a pepřem, přidáme jikry a povaříme ještě 10 minut. Nakonec obereme hlavu a maso přidáme do polévky.

Bramborový salát: uvařené brambory, mrkev, celer, petržel, sterilovaný hrášek, kyselá okurka, lžíce hořčice (plnotučná nebo dijonská), sůl, pepř, jogurt bílý. Vychladlé uvařené brambory nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou vařenou kořenovou zeleninu, hrášek, okurku. Jogurt zředíme polévkovou lžící okurkového nálevu, přidáme podle chuti hořčici (asi 1 lžičku), osolíme a opepříme. Vmícháme do salátu. Lehce promícháme a necháme proležet v chladničce.

Losos je připravený na grilu s kapkou olivového oleje a se snítkou tymiánu (cca 5 min z každé strany).


 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.