Čerstvě připravené šťávy z ovoce a zeleniny jsou známé svými blahodárnými účinky na lidský organismus. Dávají nám velké množství pro tělo nezbytných vitaminů, minerálních látek, enzymů a vlákniny. Do několika sklenic čerstvého džusu je možné vtěsnat maximální množství živin z takového množství ovoce a zeleniny, které byste během jednoho dne jen těžko zkonzumovali.
Pokud máte ten správný odšťavňovač, připravit zdravou a chutnou šťávu je snazší, než se zdá, včetně umytí to zvládnete za pár minut. Odšťavňovač by měl mít vysoký výkon, alespoň 1 200 W, a nerezové ostří se stěnami z mikrosíťoviny. Nemělo by chybět elektronické ovládání rychlosti. Použití mikrosíťoviny je velmi důležité, má totiž nejvyšší propustnost šťávy. Platí, že čím více je v mikrosíťovině miniaturních otvorů, tím lepší je výtěžnost. Například mikrosíťovina u odšťavňovačů značky Catler jich čítá více než 40 000! Mikrosíťovina má ještě jednu důležitou vlastnost, dá se velmi snadno umývat.
Ve spolupráci s Monikou Divišovou, nutriční poradkyní a majitelkou společnosti Wellnessia, jsme pro vás připravili 5 skvělých odšťavňovacích receptů. Nezapomeňte, že další návody na chutné drinky a zajímavé informace o tom, jak čerstvé šťávy prospívají lidskému organismu, najdete například zde.
Jak odšťavňovat
Před odšťavňováním všechny ingredience pečlivě omyjte vlažnou vodou. Pokud máte odšťavňovač s dostatečně širokým plnícím otvorem, tedy alespoň 8 cm, většinu ovoce a zeleniny nebudete muset krájet. Při odšťavňování začínejte vždy přísadami s měkčí konzistencí při pomalé rychlosti, se zpracováním přísad s tužší konzistencí postupně rychlost zvyšujte. My jsme při přípravě receptů použili přístroj Catler JE 4011.
Vzhledem k jeho vysokému výkonu a právě nerezovému disku se stěnami z mikrosíťoviny jsme z ovoce a zeleniny pokaždé získali maximum šťáv. Díky jeho vysoké výtěžnosti jsme tak při výrobě šťáv spotřebovali méně surovin, než kdybychom použili běžný odšťavňovač.
Recepty
Zelený mix
Ingredience:
2 jablka
2 okurky
6-8 listů kapusty nebo hlávkový salát
hrst zelené petrželky
Ingredience:
½ vodního melounu
1 citron nebo limetka
hrst čerstvé bazalky
Ingredience:
1 jablko
2 malé řepy (každá velikosti cca 1/2 tenisového míčku)
1 mrkev
2 celerové stonky
½ citronu
1 pomeranč
hrst zelených listů – špenát, kapusta
hrst čerstvé bazalky
Ingredience:
6-8 listů kapusty nebo kadeřávku nebo hlávkový salát
3 hrsti špenátu
1 zelené jablko
1 okurka
2 celerové stonky
1 citron
Ingredience:
1 sladká brambora (batáta)
2 hrušky (nebo pokud jsou v sezóně broskve)
1 červené jablko
hrst borůvek
špetka skořice
Melounová dobrota
Red Catler (šťáva z řepy, mrkve a pomeranče)
Zelená limonáda
Fialová harmonie
PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.