Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Vejce jako ideální zdroj bílkovin při redukci!

Vejce jako ideální zdroj bílkovin při redukci!

21.5.2013 - redakce Babinet.cz

Všichni to známe, vykoukne první jarní sluníčko a my si uvědomíme, že plavková sezona se blíží. Ale co s přebytečnými kily, která se nám podařilo přes dlouhou zimu nabrat? Spousta z nás se pak zcela chybně uchýlí k drastické dietě a mučení v posilovně. Jenže ono se nic neděje a výsledek se nedostavuje, možná se váha dokonce zvyšuje. Chyba bude nejspíše ve špatně zvolené fyzické aktivitě a nevhodně sestaveném jídelníčku. Návodem k tomu, jak se zdravě dostat do formy a následně si ji udržet, je odborníky tolik opakované jedení 5x denně, omezení sacharidů a dostatečný příjem bílkovin.

Milované bílkoviny, vejce vítězí na celé čáře!

Stejně tak jako je pro stavitele nejdůležitější stavební materiál, pro lidské tělo jsou základním a nepostradatelným prvkem bílkoviny. Tím pádem je nutné, aby byly dostatečně zastoupené v naší stravě. Příjem kvalitních zdrojů bílkovin je pak ještě důležitější v případě držení redukční diety, kdy pokud máme snížený energetický příjem, tělo začne pokrývat své energetické potřeby právě bílkovinami. Ptáte se, jaké potraviny jsou ideálním zdrojem bílkovin? Máte-li na mysli rostlinné bílkoviny, které jsou výhodné především díky obsažené vláknině a nízkému množství tuků, pak jich nejvíce najdete v luštěninách a výrobcích z nich, jako je například sojové maso, tofu či tempeh. Jejich výživová hodnota je však nízká.

Druhým typem jsou bílkoviny původu živočišného. Jejich zdrojem je maso, zejména drůbeží, dále také mléčné produkty, šunka s vysokým podílem masa, ryby a také vejce, kterým se budeme dále věnovat.

„Vejce lze podle vědců považovat za, ideální potravinu’. Má v sobě totiž obrovské množství živin a přitom obsahuje jen velmi málo kalorií (cca 80 kcal). Vejce obsahuje kromě vitamínů (A, B1, B2, B5, B6, B12, D, E a K), minerálů a lecitinu také velké množství proteinů (1 vejce pokryje cca 14 % procent denního příjmu bílkovin), které jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, jež organismus potřebuje pro zdravý vývoj a obnovu buněk,“ říká docentka Kamila Míková z Ústavu analýzy potravin a výživy.

Nedávné průzkumy amerického Rochesterova centra pro obezitu říkají, že snídání vajec pomáhá omezit energetický příjem během zbytku dne až o 400 kalorií.

Už nikdy rozbitá vajíčka a strach ze salmonely!

Vejce jsou prostě báječná, máme je rádi ke snídani, nepohrneme jimi ani k odpolední svačince se salátem či v podvečer v podobě omelety se špenátem. Někdy nás ale trochu zlobí příprava, přeci jen, komu by se nestalo, že mu vajíčko při vaření praskne či se rozbije už v tašce s nákupem. Tomu už je nyní konec! Na trh přicházejí nová „Chytrá vejce“. Tato čerstvá vejce bez konzervantů, což dokazuje označení CEFF (Certified E-Friendly Food) na obalu, jsou ošetřená pasterací, která zajistí, že je minimalizovaná možnost nakažení salmonelou. Jsou balená v praktickém obalu, takže pokud dostanete chuť na palačinky, vezmete krabičku, otevřete a určený počet vajec si nalijete do misky. Že máte raději vařená vejce? Tak i na vás společnost Framagro myslela a připravila vařená a již oloupaná vejce, která jsou balená v ochranné atmosféře. Jsou ideální nejen na chlebíčky, kde oceníte především to, že jsou vizuálně naprosto dokonalá. Díky speciálnímu procesu varu se vám navíc už nikdy nestane, že by při nakrojování krájení vypadl žloutek.  Ptáte se kolik za tu parádu? Tekutá vajíčka můžete zakoupit přibližně za 19,50 Kč za 250 ml a větší balení 500 ml vás vyjde na 34 Kč. Dokonale vařená a oloupaná vejce pořídíte v balení po osmi kusech za cenu cca 38 Kč. Oba produkty jsou k dostání v síti supermarketů Interspar a pražských hypermarketech Globus.

Tip na skvělou večeři

Krémová míchaná vejce se sušenými rajčaty

  • 1/2 cibule

  • 2 lžíce másla

  • 125 g vaječné melanže Chytrá vejce

  • lžíce zakysané smetany

  • 5-6 sušených rajčat v oleji

  • sůl

Na másle osmažte nadrobno nakrájenou cibulku. Rajčata nakrájejte nebo natrhejte na menší kousky. Na cibulku nalijte melanž, osolte, přidejte lžíci smetany a míchejte asi půl minuty. Poté sejměte ze zdroje tepla a nechte dojít na horké pánvi, aby vejce zůstala krémová. Podávejte posypané sušenými rajčaty a s bílým pečivem.



 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Nejčtenější články
Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz