Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Český výrobek: Jaroměřické pomazánkové máslo. Nová značka, tradiční kvalita

Český výrobek: Jaroměřické pomazánkové máslo. Nová značka, tradiční kvalita

6.5.2013 - redakce Babinet.cz

Jaroměřická pomazánková másla patří k nejoblíbenějším na trhu. V obchodech je nyní najdete v nových obalech. Rozmanitost příchutí, tradiční receptura a mimořádná kvalita surovin však zůstávají. Pochutnat si můžete na lahůdkovém Jaroměřickém pomazánkovém másle bez příchutě, s paprikou a feferonkou, s pažitkou, s česnekem a jarní cibulkou, s křenem a se šunkou a osmaženou cibulkou. Pomazánková másla z Jaroměřic neobsahují žádné konzervanty, umělá barviva, sladidla ani jiné chemické přísady. (Výjimku tvoří pouze pomazánkové máslo se šunkou a osmaženou cibulkou, kde jsou důvodem nezbytné přísady v přidané šunce.) Jaroměřická pomazánková másla se pyšní oceněním KLASA a na jejich obalech najdete logo CEFF označující potraviny bez éček: konzervantů, umělých barviv, sladidel a glutamátu.

Jaroměřické pomazánkové máslo si oblíbili lidé, které zajímá, co jedí, dávají přednost českým výrobkům před produkty nadnárodních koncernů a dokážou ocenit poctivou chuť bez chemie.

Česká specialita

Pomazánkové máslo je jednou z potravin, které jsou specificky české. Unikátní výrobní receptura byla vyvinuta v Československu na počátku 70. let 20. století. Roku 1977 byl tento mléčný produkt poprvé uveden na trh a od té doby patří k nejoblíbenějším mléčným výrobkům u nás. Pomazánkové máslo je typické svou lahodnou chutí a snadnou roztíratelností. Různorodost příchutí nedovolí, aby se vám Jaroměřické pomazánkové máslo někdy omrzelo.

Co se skrývá v pomazánkovém másle

Aby se produkt mohl nazývat pomazánkovým máslem, musí podle zákona obsahovat alespoň 42 % sušiny a 31 % tuku. Oproti klasickému máslu má pomazánkové přibližně poloviční energetický obsah. Stejně jako máslo však obsahuje zdraví prospěšné nasycené mastné kyseliny a trans mastné kyseliny přirozeně se vyskytující v mléce. Pomazánkové máslo tedy lze doporučit všem lidem, kteří vyznávají zdravý životní styl.

Jaroměřická pomazánková másla obsahují průměrně 31,2 g tuku na 100 g. Najdete v nich smetanu, sušené mléko, bramborový škrob, mléčné kultury, sůl a přírodní příchutě. Neobsahují žádné konzervanty, barviva ani kontroverzní „éčka“. Pouze v Jaroměřickém pomazánkovém másle se šunkou a osmaženou cibulkou se přece jen nějaké nepřírodní stabilizátory a zahušťovadla nacházejí. Proč? Výrobci se na českém trhu nepodařilo najít cenově dostupnou šunku bez těchto přísad.

Jak připravit pochoutku

Jak probíhá výroba pomazánkového másla? Lahůdkové pomazánkové máslo je výrobek ryze živočišného původu. Neobsahuje žádné rostlinné tuky ani oleje. Připravuje se tak, že do smetany přidáváme odstředěné sušené mléko. Vzniklá směs se dále pasteruje, homogenizuje a po vychlazení zakysává mléčnou kulturou. Produkt pak prochází termizací a další homogenizací. Do směsi se dále přidává škrob, sůl a další přísady, které mají na svědomí rozmanitost příchutí Jaroměřických pomazánkových másel.

Spor o tradiční potravinu

Už několik let se pravidelně objevují novinové titulky, které tvrdí, že Češi přijdou o své pomazánkové máslo. Důvodem je táhlý spor České republiky s Evropskou komisí o zachování tohoto tradičního pojmenování. V čem je problém? Podle norem Evropské unie lze pojmem „máslo“ označit pouze výrobky, které obsahují více než 39 % mléčného tuku. Tuto podmínku česká pomazánková másla nesplňují. Podle stanoviska komise tak matou spotřebitele klamavým označením. Potká tedy tento typicky český výrobek podobný osud jako tuzemský rum či špekáčky? Česko se snažilo získat pro pomazánkové máslo pečeť tradiční speciality a tím tradiční název zachovat. To se však nepodařilo, a tak je další osud názvu pomazánkového másla nejistý.

Kde všude je možné jej využít

Pomazánkové máslo se v naší republice vyrábí už přes 30 let. Za tu dobu si našlo nepřeberné množství uplatnění ve studené i teplé kuchyni. Klasika je namazat si pomazánkové máslo na rohlík či chleba. Použít je lze i jako základní ingredienci při přípravě domácích pomazánek. Celá řada gurmánů přidává pomazánkové máslo do omáček, zjemňuje jimi maso při pečení a dokáže z něj vytvořit i lahodný krém na nejrůznější dezerty. Jen na smažení, jak snad každý ví, nelze pomazánkové máslo použít. Nejrůznější lahodné recepty naleznete na webových stránkách Jaroměřické mlékárny – www.mlekarna.cz.

Doporučené ceny Jaroměřických pomazánkových másel:

Jaroměřické pomazánkové máslo lahůdkové 180 g, doporučená cena: 27,90 Kč

Jaroměřické pomazánkové máslo paprika s feferonkou 180 g, doporučená cena: 27,90 Kč

Jaroměřické pomazánkové máslo s pažitkou 180 g, doporučená cena: 27,90 Kč

Jaroměřické pomazánkové máslo česnek s jarní cibulkou 180 g, doporučená cena: 27,90 Kč

Jaroměřické pomazánkové máslo s křenem 180 g, doporučená cena: 27,90 Kč

Jaroměřické pomazánkové máslo šunka s osmaženou cibulkou 180 g, doporučená cena: 27,90 Kč

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

*/ ?>