Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Výhodou mléčných výrobků od malovýrobců je především výrazná chuť, absence aditiv a poctivá výroba

Výhodou mléčných výrobků od malovýrobců je především výrazná chuť, absence aditiv a poctivá výroba

22.2.2013 - redakce Babinet.cz

V chladicích boxech prodejen Sklizeno najdete širokou paletu sýrů a mléčných výrobků z malých českých mlékáren. V čem se liší od průmyslově vyráběných produktů a proč jim dávat přednost odpovídá David Kukla, zakladatel Sklizeno a dodavatelé Sklizeno z Ježkova statku a z Farmy rodiny Němcovy.

„Ve Sklizeno nabízíme zákazníkům především produkty od malých a středních producentů z Čech a Moravy. Výjimkou nejsou ani mléčné výrobky, které odebíráme z téměř dvacítky mlékáren a farem. A patří mezi nejoblíbenější položky sortimentu. Zákazníci nejčastěji nakupují farmářské mléko, jogurty a sýry. Důvodem je především jejich chuť, která je mnohem pestřejší a výraznější, než u těch standardizovaných, průmyslově vyráběných," uvádí do tématu David Kukla, zakladatel sítě prodejen lokálních potravin Sklizeno.

A potvrzuje to i Miloš Kvasnička, autor mnoha mléčných výrobků z Ježkova statku: „Výhodou výrobků od malých producentů je především autenticita chutě. V chuti mléka se vždy odráží roční období, kvalita stáda, to co stádo spásalo a chuť mléčných výrobků je tak mnohem pestřejší a ne pokaždé stejná." A František Němec z Farmy rodiny Němcovy doplňuje: „Také je třeba dodat, že nositelem chuti je tuk, takže chuťově nejzajímavější mléčné výrobky jsou ty, které jsou vyráběny z velmi tučného mléka. My například používáme výhradně naše čerstvě nadojené, které má průměrně okolo 4,5 % a na chuti je to poznat. Velkovýrobci s takto tučným mlékem v naprosté většině nepracují."

Nejvíc patrné jsou chuťové rozdíly u primární suroviny - mléka. Ze zákona musí být všechno mléko pasterované, malé mlékárny ale používají šetrnou pasteraci (delší čas, nižší teplota), která uchovává chuťové i dietetické přednosti mléka a chuťový rozdíl mezi pasterovaným a nepasterovaným mlékem není téměř patrný. V běžné obchodní síti se oproti tomu nejčastěji setkáte s označením UHT (ultra high temperature), což znamená, že mléko bylo pasterováno extrémně rychle za vysokých teplot, kdy v procesu byly zničeny všechny biologické organismy (tedy i přirozené mléčné bakterie) a mléko je tak doslova mrtvé. "Výhodou sice je, že uzavřené vydrží celé měsíce, úpravou UHT ale ztrácí veškeré chuťové rozdíly a dietetické přednosti mléka pasterovaného při nižší teplotě, ve kterém přežívají zdravé mléčné bakterie," dodává Miloš Kvasnička

V supermarketu najdete na mléku další označení - homogenizované. To znamená, že bylo pro prodloužení trvanlivost filtrováno tak, aby se rovnoměrně rozvrstvily shluky mléčného tuku a neoddělovala se smetana od mléka. Nevýhodou tohoto procesu je ale pro člověka obtížnější stravitelnost takto ošetřeného mléka a mohou s ním mít problémy především lidé s citlivějším zažíváním nebo mírnou intolerancí laktózy. U malých producentů se s touto nesetkáte i kvůli její technologické náročnosti.

Další nespornou výhodou lokálních mléčných produktů je transparentnost jejich původu a jejich čerstvost. „Například jogurty se k nám dostanou do tří až pěti dnů od nadojení mléka na farmě. Odebíráme si je totiž přímo od producenta, nepotřebujeme žádné prostředníky, kteří by dodání prodlužovali a na pultech tak můžeme nabízet naprosto čerstvé produkty. Například mléko z Ježkova statku se k nám do prodejny dostane už 4 hodiny po naplnění do lahví," vysvětluje David Kukla.

A u jogurtů ještě zůstaneme. Dle zákona lze za jogurt považovat pouze pasterované výrobky vzniklé kysáním mléka za pomoci jogurtových kultur (bez jiné tepelné úpravy nebo přidaných konzervantů). „Toto musí ctít jako malovýrobci, tak průmyslová výroba a v bílém jogurtu byste neměli najít nic než mléko a jogurtové kultury. Velkovýrobci ale často dodávají do jogurtů sušené mléko, což se na etiketě ve složení sice neprojeví, ale v chuti rozhodně. Stejně tak se projeví i přidané škroby, kterými si, stejně jako sušeným mlékem, velkovýrobci pomáhají ke ztužení jogurtů, které za malovýrobce dělá vysoký obsah tuku v mléce. Navíc naše jogurty zrají déle, při nižších teplotách a přímo v jejich nádobách," vyjmenovává další kvalitativní rozdíly František Němec.

Ač nejsou rozdíly ve výrobě mléčných potravin zřejmé z etiket na první pohled, pokud je pro vás ale chuť a "život" obsažený v mléčných výrobcích důležitý, tak oboje rozhodně najdete spíše u malých výrobců mimo klasickou supermarketovou síť.

O Sklizeno:

Česká společnost Sklizeno si vzala za cíl přinášet soustředěnou nabídku poctivých potravin především od regionálních farmářů a spojit ji s celoroční možností pohodlného nákupu v moderních prodejnách. Sklizeno nabízí potraviny především od malých a středních sedláků, farmářů, pěstitelů a výrobců z regionu, které vznikají podle staletí prověřených postupů a receptur, bez použití zbytečných konzervantů, náhražek, škodlivých éček a dalších chemikálií, za použití kvalitních surovin, které byly vyprodukovány lokálně a nemusely cestovat přes půl světa.

Svou první prodejnu Sklizeno otevřelo na podzim roku 2011 v Křídlovické ulici v Brně, druhá, pražská prodejna byla otevřena ve Svatoslavově 24 na Praze 4. Třetí brněnská prodejna otevřela v říjnu 2012 na Palackého třídě. V současné době se připravují  další dvě prodejny, v Praze na Dejvické a na brněnských Kamechách. Více informací o nabídce prodejen Sklizeno a o jeho dodavatelích najdete na www.sklizeno.cz.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz