Pokud si myslíte, že jediná sůl, kterou sníte, je jen ta, kterou cítíte, tak pozor! Osolené jsou některé potraviny, které se jako slané vlastně ani moc nezdají. Třeba takové pečivo. Anebo sodík v minerálních vodách. Jednoduše svou dávku soli neplníte jen tehdy, když si přisolíte například brambory.
Sůl je důležitou součástí stravy, protože obsahuje sodík, chlor a jód. Všechny tyto látky potřebujeme pro správné fungování organismu. Například jód podporuje fungování štítné žlázy. „Sodík zabraňuje ztrátám vody z těla a udržuje nervosvalovou dráždivost. Chlor je zase součástí žaludeční šťávy a udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.
Nedejte šanci tichému zabijákovi
Vysoký krevní tlak nebolí. Jak to souvisí se solí? Právě sůl je totiž jedním z hlavních podpůrců tohoto onemocnění. Nebolí a zároveň se neprojevuje žádnými typickými příznaky. Jeho důsledky však mohou být fatální. V současnosti trpí vysokým krevním tlakem asi každý pátý člověk. Proto hned při následující návštěvě požádejte svého lékaře o změření tlaku. Nic to nebolí ani nestojí.
Češi konzumují soli více jak dvojnásobek
Pro dospělé je doporučená denní dávka soli 3 – 5 gramů, průměrná spotřeba je však v České republice přes 12 gramů. Jak se přemíře soli vyhnout? Především nedosolujte již hotová jídla a dávejte si pozor na velmi slané potraviny jako uzeniny, sýry, krekry, solené oříšky nebo některé instantní pokrmy či bujóny. Sůl při vaření můžete nahradit petželkou, pórkem, libečkem nebo výraznější zeleninou jako cibule, česnek, kořenová zelenina.
Přečtěte si, kolik soli si kupujete
Na většině obalů potravin můžete zjistit, kolik obsahují kterých živin, a tedy i soli. Výrobci někdy uvádějí množství sodíku. Kolik je to soli? Údaj o sodíku vynásobte 2,5x. Nemáte-li příliš času studovat obaly jednotlivých potravin, můžete množství soli ve stravě hlídat spolu s logem Vím, co jím. V Česku se jedná o jediné logo, které se věnuje právě výživovému složení potravin. Nezávislá laboratorní analýza sleduje tyto živiny:
- nasycené mastné kyseliny
- trans mastné kyseliny
- přidaný cukr
- sůl, resp. sodík
- vláknina
- energie
Přísnými kritérii prošla zatím zhruba stovka výrobků. Mezi nimi například některé sýry, šunky, těstoviny, müsli, margaríny. Že sůl přijímáme v základních potravinách, dokazuje i fakt, že hodnocením pro udělení loga projde s ohledem na sůl jen málokteré pečivo.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.