Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  Přijďte ochutnat čerstvého lososa na Mezinárodní den kuchařů

Přijďte ochutnat čerstvého lososa na Mezinárodní den kuchařů

12.10.2012 - redakce Babinet.cz

V sobotu 13. října se koná 3. ročník MAKRO Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa na Václavském náměstí v rámci 6. ročníku Mezinárodního dne kuchařů. Mistrovství začne ve 13:00 hodin, soutěžit bude 24 profesionálních kuchařů ve filetování pětikilových norských lososů. Hodnotí se kvalita filetu bez kosti a kůže (trim E*), výtěžnost, čistota pracoviště a čas. Vítěz bude vyhlášen v 16:15 hodin. Zbytky z lososa si na pódiu převezme zástupce ZOO pro ledního medvěda.

Výkony soutěžících při filetování lososů bude hodnotit čtyřčlenná porota ve složení:

  • Petr Stádník (HoReCa segment manager MAKRO Cash & Carry ČR)
  • Roman Paulus (šéfkuchař hotelu Radisson Blu Alcron a komisař AKC)
  • Tormod Viken Johann Essen (Norge)
  • Robert Griga (Marine Harvest)

Na místě bude MAKRO prodávat degustační porci pečeného filátka z lososa, se salátem z mořských řas, doplněnou lososovým tataráčkem s houbami.

Petr Olbrich, Head of TGM HoReCa, MAKRO Cash & Carry, potvrzuje stoupající oblíbenost lososa na prodejích velkoobchodu MAKRO: „Za poslední rok se prodalo přes 800 tun lososa, což je více než 50% meziroční nárůst v prodejích. MAKRO si i po 15 letech na českém trhu drží každoroční 20% nárůst v prodeji ryb. K tomuto úspěchu přispívají velkou měrou restaurace, které zařadily rybu do běžného menu. Jsme hrdí na to, že restaurace nakupují čerstvé ryby v České republice nejvíce u nás, v MAKRO, kde se mohou spolehnout na trvalou kvalitu, širokou nabídku ze 120 druhů ryb a dovážkovou službu do své provozovny - Express Delivery.“

Profesionálové budou při Mistrovství soutěžit o atraktivní ceny:

1. místo – zájezd pro dvě osoby do Norska vč. návštěvy lososí farmy v hodnotě 80 000 Kč pro vítěze a filetovací nůž

2. místo – nákup čerstvých ryb ve velkoobchodních středisku MAKRO v hodnotě 15 000 Kč a filetovací nůž

3. místo - nákup čerstvých ryb ve velkoobchodních středisku MAKRO v hodnotě 10 000 Kč a filetovací nůž

Všichni účastníci obdrží startovné - kupón na nákup ve velkoobchodním středisku MAKRO v hodnotě 1 500 Kč. Pravidla najdete na www.akc.cz.

*Trim znamená stupeň opracování, které se značí písmeny A až E. Trim A je rozpůlená ryba bez hlavy a páteře, B i bez hrudní kosti a ploutví a C bez břišní tkáně a příčných kostí. Trim D značí plně opracované filety bez břišní membrány. Trim E je filet, který se hodí na přípravu sushi, je u něj seříznutá kůže.


6. ROČNÍK MEZINÁRODNÍHO DNE KUCHAŘŮ

6. ročník Mezinárodního dne kuchařů organizovaný Asociací kuchařů a cukrářů se letos koná ve spodní části Václavského náměstí a začíná v sobotu 13. října v 10 hodin. >Záštitu nad akcí převzala paní Livia Klausová, manželka prezidenta České republiky, Rostislav Vondruška, generální ředitel České centrály cestovního ruchu - CzechTourism a Miroslav Kubec, Kontinentální ředitel Světové asociace kuchařských spolků pro Centrální Evropu. Tento den představuje možnost spojit příležitost k setkání a zábavě všem příznivcům gastronomie a široké veřejnosti s jeho hlavním posláním, kterým je zapojení členů Asociací a jejich partnerů do iniciativ sociální zodpovědnosti ve svých zemích. Celý den budou probíhat gastro ochutnávky, hudební produkce a řada soutěží. Výtěžek z akce bude jako vždy věnován na charitativní účely.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.