Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Lékař léčí, příroda uzdravuje

Lékař léčí, příroda uzdravuje

22.10.2010 - MUDr. Petr Hoffmann

Každá medicína je vždy kombinace umění a vědy a je jen třeba oba tyto atributy patřičně a náležitě vhodně zkombinovat. Pokud je doktor pouze vědec, ale chybí mu kreativita či tušení neviditelného, je sice dobrým vědcem, ale nemusí být nejlepším lékařem. Pokud je doktor pouze umělec, který vaří tak trochu z vody, ale nemá pevný systém poznání, tak je sice dobrým ochotníkem, ne však nejlepším odborným lékařem.

Člověk, který měl to štěstí, že dostal do vínku od obojího, se s tím musí naučit umně zacházet, míchat a vyvažovat tyto schopnosti na lékárnických miligramových vahách tak, jak je zrovna potřeba – vždy však ku prospěchu pacienta. V tom spočívá umění lékařského řemesla.

Správný lékař by měl mít dle čínské medicíny čtyři kvality: E I E E

E = empatie

I = intuice

E = edukovanost

E = erudovanost

Empatie (schopnost vcítit se do pacienta) a intuice (schopnost vycítit a poznat jakýmsi šestým smyslem nerovnováhu v organizmu) jsou dvě kvality, které lze chápat spíš jako umění. Nedají se naučit ani získat, člověk se s nimi zkrátka narodí. Jako když má někdo talent od Boha hrát a hraje jako virtuos od útlého věku na housle, zatímco jiný se ani po letech tvrdého tréninku nedostane o mnoho dál, než byl na začátku. Empatie a intuice by ale pro lékaře byly málo. K nim se musí přičíst i řehole usilovného studia a píle (edukovanost). Talent a píle vyústí v erudovaného čili zkušeného lékaře, který své kvality neustále prověřuje a zúročuje v každodenní praxi spojené vždy s laskavostí a soucitem.

Zase další knížka o TCM...

O čínské medicíně již bylo i u nás napsáno a přeloženo hodně knih. Mnoha lidem, kteří se zajímají o tuto problematiku, však chybí základní orientace v této oblasti. Neumějí se zařadit do svého konstitučního typu, nevědí, jaké potraviny jsou pro ně vhodné a jaké nevhodné, neumějí si je správně zkombinovat, připravit a uvařit tak, aby každý den nejedli totéž. Z toho důvodu byla sepsána tato kniha. Každý si může jednoduchým testem určit svůj tělesný konstituční typ, přiřadit si k němu doporučované a nedoporučované potraviny a vybrat si k němu recepty sestavené z potravin, které odpovídají danému konstitučnímu typu či nemoci. Recepty sestavili dle zásad čínské dietetiky výživová poradkyně Mgr.Margit Slimáková a kuchař Petr Stupka, a to z potravin, které jsou běžně dostupné v Čechách a které je český strávník ochotný pozřít (vynechali jsme exotické potraviny jako kupř. hady a žáby či Jobovy slzy a nahradili je českými potravinami s adekvátními účinky apod.). Vznikl tak svým způsobem unikátní čínský léčebný systém použitelný v našich evropských podmínkách, který dosud v Čechách takto prezentován nebyl. Jelikož tato kniha není žádnou vyčerpávající učebnicí čínské medicíny, ale ryze praktickým průvodcem současného člověka každodenními potížemi, záměrně se nezmiňuje o jiných metodách léčby jako je akupunktura, akupresura, masáže, psychoterapie ani o čínských cvičeních. To by vydalo na další objemné knihy...

Chcete vědět, jak by vám mohla pomoci čínská medicína? Zajímaly by vás nabízené bylinné produkty? Více se dozvíte v knize MUDr. Petra Hoffmanna: Od pramene čínské medicíny (nakl. Euromedia 2007) či v jeho ordinaci U Černé věže 6 v Českých Budějovicích (kontakt ), nebo na stránkách www.patentnimedicina.cz

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Nejčtenější články
Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz