Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Cheesecake: Od jednoduchého výživného jídla pro sportovce až po americkou ikonu

Cheesecake: Od jednoduchého výživného jídla pro sportovce až po americkou ikonu

22.5.2024 - redakce Babinet.cz

Cheesecake je pokrm, který si již poměrně dlouhou dobu drží přední příčku v oblíbenosti, jde-li o dezerty.  Získal si srdce gurmánů po celém světě a hojně vyhledávaný je rovněž v našich končinách. Tato sladká pochoutka, známá svou krémovou konzistencí a plnou chutí, má za sebou bohatou historii, která sahá až do starověku. Cheesecake je dnes velmi oblíbený nejen díky chuti, ale velkou roli hraje také jeho rychlá příprava, nespočet variací a dostupnost.

Historie cheesecaku

Historie cheesecaku začíná ve starověkém Řecku, kde se první zmínky o tomto dezertu objevují kolem roku 776 př. n. l. Tehdy byl servírován sportovcům na olympijských hrách jako zdroj energie. Řekové připravovali cheesecake z jednoduchých ingrediencí, jako jsou sýr, pšeničná mouka a med. Tento základní recept se pak šířil a transformoval po celé starověké říši.

foto / Pexels

Římané, kteří si oblíbili řecký cheesecake, začali tento dezert roubovat na své vlastní chutě a nové ingredience si již také přidávali po svém. Recept na cheesecake se pak díky římským vojákům a obchodníkům dostal do různých koutů Evropy. Ve středověku se cheesecake často objevoval na slavnostních tabulích a v Itálii byl součástí velikonoční kuchyně. Tam byl však cheesecake později výrazně poznamenán ricottou.

Když do Ameriky začali migrovat Evropané, do pohybu se s nimi dostávaly i jejich recepty na cheesecake. Moderní podoba cheesecaku tak, jak ji známe dnes, vznikla v New Yorku na úplném konci 19. století. Německý imigrant Arnold Reuben, který si v New Yorku otevřel restauraci, do svého receptu zakomponoval smetanový sýr a tato novinka se rychle stala jednotným základem s nejrůznějšími obměnami. New York Style Cheesecake se stal ikonou americké kuchyně a takto je většinou vnímán i dnes.

Zajímavosti o cheesecaku

Cheesecake je ohromně zajímavý už jen díky svému progresu, kdy se z obyčejného nášupu pro sportovce stala ikona. Pozoruhodné na něm však je například i to, že kromě sladkých variant existují také slané cheesecaky, které mohou obsahovat ingredience jako bylinky, zeleninu a další sýry. Stejně tak jsou druhy pečené a nepečené. Vzhledem k tomu, že je cheesecake oblíbený po celém světě, má tak dnes víceméně každá kultura své vlastní podoby tohoto koláče. A jak už to tak bývá, tomu, co je sympatické chuťovým buňkám, bývají zasvěceny i tematické festivaly, kde se nápaditě prezentují různé druhy a inovace.

Díky popularitě zdravého stravování nově velmi často můžeme vidět také cheesecakové verze bez lepku, veganské nebo s nízkým obsahem cukru. Není tak vůbec divu, že cheesecake se v rozmanité paletě podob často objevuje také v populární kultuře, ať jde o televizi, film nebo o knihu.

Druhy cheesecaků

Mnoho dezertů má pochopitelně spoustu podob a nespočet příchutí či druhů. Cheesecake si ale v tomto ohledu drží jisté prvenství a byl by hřích, kdybychom si jich konkrétně alespoň pár neuvedli.

  • New York cheesecake
  • Philadelphia cheesecake
  • Chicago cheesecake
  • ricotta cheesecake
  • cheesecake s řeckým jogurtem
  • veganský
  • nepečený
  • čokoládový
  • jahodový
  • borůvkový
  • malinový
  • citronový
  • dýňový
  • arašídový
  • se slaným karamelem
  • matcha
  • kokosový
  • mangový
  • pekanový
  • moka
  • ananasový
  • višňový
  • levandulový
  • rakytníkový
  • medový
  • mandlový
  • lískový ořech
  • vanilkový
  • makový

Recept na rychlý cheesecake

Cheesecake, který je u nás zdomácnělý a zažitý jako tvarohový koláč, není ničím složitým. Jeho příprava je rychlá a nemůžete na koláči nic zkazit. My si dnes ukážeme recept na nepečenou variantu.

Ingredience:

Těsto:

  • malý sáček piškotů
  • vanilkové aroma
  • necelý hrnek rozpuštěného másla

Náplň:

  • 250 g tvrdého tvarohu
  • půl hrnku cukru
  • vanilkový cukr
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • malá kostka lučiny

Postup:

  • Piškoty si rozdrtíme v robotu.
  • Přilijeme teplé máslo a přidáme vanilkové aroma.
  • Vše společně důkladně promícháme a vzniklou hmotu namačkáme do menší dortové formy, kterou jsme si vystlali pečicím papírem.
  • K tvarohu, mascarpone a lučině si přidáme lehce vyšlehanou smetanu, oba cukry a všechno si společně vyšleháme do krému.
  • Krémem pokryjeme piškotový korpus, uhladíme a dáme do druhého dne chladit do lednice.

 

napsala Bára Klímová

zdroje: 

https://www.toprecepty.cz/recept/32975-nepeceny-cheesecake-s-ovocem/

https://kuchynalidla.sk/recepty/nepeceny-ovocny-cheesecake

https://www.cheesecake.com/Blog/post/the-history-of-cheesecake.aspx

https://www.thoughtco.com/history-of-cheesecake-and-cream-cheese-1991463

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

*/ ?>