Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Křehká kachna nadivoko na dny všední i sváteční

Křehká kachna nadivoko na dny všední i sváteční

10.3.2024 - AndreaP.

Kachna nadivoko je tradiční český pokrm, který se často podává na sváteční stůl. Kachna se peče v troubě s kořením, vínem a zeleninou, která dodá masu šťavnatost a chuť. Kachna nadivoko se podává s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a dušeným červeným zelím. Tento recept je pak výborný i jako zbytkové jídlo, které se dá znovu ohřát nebo použít na přípravu dalších pokrmů.

(ilustrační fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 1 menší kachna
  • 0,2 l kysané smetany
  • 0,2 l bílého vína
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 1 kostka cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • ocet
  • pepř
  • sůl

Očištěnou kachnu potřeme solí a pepřem, vložíme do pekáče, obložíme nahrubo nastrounanou kořenovou zeleninou, nastrouhanou cibulí, podlijeme trochu bílým octem a dusíme pod poklicí v troubě doměkka.

Když se šťáva s připékanou zeleninou odděluje od tuku, kachnu v ní vždy obrátíme, mírně podlijeme a dusíme dál. Jakmile začne maso měknout, odstraníme poklici.

Opečenou kachnu vyjmeme, naporcujeme a složíme do čistého kastrolu.

Kostku cukru opražíme na pánvičce do hněda, karamelem zabarvíme šťávu z kachny, zahustíme smetanou rozmíchanou s moukou a dochutíme solí a vínem. Propasírujeme na kachnu v kastrolu.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz