Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Pečená krkovička na medu a hořčici s pivní zálivkou

Pečená krkovička na medu a hořčici s pivní zálivkou

7.2.2024 - AndreaP.

Na dotaz, jakou část vepřového masa máte nejraději, mnozí odpoví, že krkovičku. Proč tomu tak je? Hlavní důvod je ten, že je šťavnatá, nikdy není suchá a tuhá jako třeba maso z kýty. Rovněž upravovat jde všemi možnými způsoby (například řízky z ní jsou naprosto dokonalé) a vždy si na ní člověk pochutná.  A my si jí tentokráte upečeme, a sice se směsí hořčice, medu a bylinek. A chybět nebude ani pivo!

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 4 plátky krkovice
    1 velká cibule
    4 stroužky česneku
    2 polévkové lžíce hořčice ( dijonská nebo plnotučná )
    2 polévkové lžíce tekutého medu
    2 polévkové lžíce posekaných bylinek ( oregáno, tymián, rozmarýn )
    1 polévková lžíce oleje
    200-300 ml černého piva
    pepř
    sůl

 

Nejprve si připravíme marinádu smícháním medu, hořčice, oleje a bylinek. 

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, rovněž tak česnek, který posekáme nadrobno. Cibuli a česnek poté rozprostřeme na dno pekáčku.


Plátky masa osolíme, opepříme, vložíme do pekáčku a potřeme směsí připravenou medovou směsí. Podlijeme nepatrně pivem, přiklopíme a vložíme do trouby rozpálené na 200 stupňů. Podle potřeby podléváme a maso alespoň jednou obrátíme, aby se chuť směsi dostala do výpeku.

Po necelé hodince maso odkryjeme a necháme opéct. Ještě můžete během pečení polévat výpekem.

Příloha je vhodná bramborová, ať už vařené brambory či bramborová kaše.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz