Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Buřtguláš bez buřtu, aneb bramborový guláš se zeleninou

Buřtguláš bez buřtu, aneb bramborový guláš se zeleninou

6.2.2024 - AndreaP.

Bramborový guláš neboli buřtguláš je tradiční české jídlo, které se skládá z brambor a uzeného masa - obvykle klobásy. Jde o jednoduché a vydatné jídlo, které se často podává s chlebem, ale může být doplněno i jinými druhy pečiva. Je podobný klasickému guláši, ale jednodušší a rychlejší na přípravu. Oblíbený je zejména u dětí. My si dnes ale vyzkoušíme krapet jinou variantu,  a sice uzeninu nahradíme zeleninou.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 250  g cibule
  • 1 kg brambor
  • 2  pórky
  • 1 zelený paprskový lusk
  • 500 g  rajčat
  • 1 lžíce  oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1/2  I  zeleninového vývaru
  • špetka drceného kmínu
  • 1 lžička  majoránky
  • 1/2 svazku  petrželky
  • sůl
  • 75 g zakysané  smetany
  • 2 lžíce octa

 

Brambory  oloupeme,  omyjeme, pokrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme na plátky. Zeleninu  očistíme, omyjeme a pokrájíme - pórek na kroužky, papriku a  rajčata na kostky.

Cibuli zesklovatíme na oleji. Česnek oloupeme,  rozdrtíme a přidáme k cibuli, společně  osmahneme. Vmícháme mletou  papriku. Přidáme brambory, pórek, papriku a rajčata,  krátce  vše promícháme a přilijeme vývar. Okořeníme drceným kmínem  a majoránkou a  přikryté vaříme 15 - 20 minut.

Petrželku  omyjeme, osušíme a jemně posekáme.  Guláš osolíme a zjemníme  ho zakysanou smetanou.

Podle chuti přikyselíme. Podáváme s pečivem.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz