Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Klasika v krémové variantě, aneb připravte si oblíbenou bramboračku trošku jinak

Klasika v krémové variantě, aneb připravte si oblíbenou bramboračku trošku jinak

14.1.2024 - AndreaP.

Oblíbená a na přípravu velmi jednoduchá polévka, která v zimě nejen zasytí, ale i dostatečně zahřeje. Řeč je o bramboračce, kterou si díky tomuto receptu podle Florentýny můžete připravit v krémové variantě. Během ani ne hodiny budete mít voňavý pokrm na stole.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 2 lžíce másla
  • 4 střední brambory
  • 2 šalotky (když nejsou, nahradí je 1 cibule)
  • 400 g mražené zeleninové směsi (mrkev, petržel, celer ne však hrášek nebo, kukuřice)
  • 1,25 l vařící vody
  • 1 lžička dobrého instantního zeleninového vývaru nebo bujónu (v množství na 1/2 litru polévky)
  • sůl a pepř
  • sekaná petrželová nať

 

V hrnci rozehřejte máslo a poduste na něm nadrobno pokrájenou cibuli. Jakmile změkne, přidejte mraženou zeleninu a míchejte, dokud se nezačne přichytávat ke dni hrnce. Zalijte vařící vodou, přidejte vývar a nechte vařit.

Oloupejte brambory, nakrájejte je na centimetrové kostky a přidejte do hrnce. Zakryjte pokličkou a na mírném ohni vařte 10 minut. Vůbec nevadí, pokud se mezitím část brambor a zeleniny rozvaří.

Odeberte stranou dvě naběračky zeleniny bez vývaru a to, co zbylo v hrnci, rozmixujte tyčovým mixérem. Vraťte zpátky odebranou zeleninu, dochuťte podle potřeby solí a posypte petrželkou.

Někdy na samotný závěr můžete přidat do polévky hrst mladého mraženého hrášku. V teple polévky se rychle rozehřeje a vzhledem k tomu, že je sám o sobě mladý a měkký, už ani nepotřebuje dodatečnou tepelnou úpravu.

V žádném případě hrášek nevařte se zeleninou, protože jej nelze následně rozmixovat na jemnou a hladkou kaši.  Navíc ani zelená barva hrášku nesvědčí celkovému vzezření rozmixované polévky, jejíž hlavní barevnou komponentou je mrkev. Vždyť to všichni známe z hodin výtvarné výchovy, co vznikne, když se smíchá zelená s červenou.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz