Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Zahřívá, chutná a sytí. Indická rajma masala, aneb fazolové kari plné koření

Zahřívá, chutná a sytí. Indická rajma masala, aneb fazolové kari plné koření

12.1.2024 - AndreaP.

Zimní měsíce přinášejí potřebu vydatných jídel, která nejen zahřejí tělo, ale také nabídnou chuťový zážitek, často pak zejména díky aromatickému koření. Jedním z takových receptů je i rajma masala, kdy se jedná o vynikající recept z indické kuchyně. Hovoříme zde o kari z fazolí červená ledvina a je jedním z nejběžnějších a nejoblíbenějších kari vařených v severní Indii. A právě tento recept si nyní přeneseme i k nám domů. Nelekejte se relativně dlouhého seznamu surovin, jak brzy zjistíte, jedná se převážně o koření, jak je u této kuchyně zvykem. Recept samotný je na přípravu velmi jednoduchý.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 1 hrnek suchých červených fazolí  namočených přes noc
  • 2 lžíce oleje nebo ghí
  • 1 velká cibule nasekaná na jemné kousky
  • 2 nakrájená rajčata
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého česneku
  • 2 nasekané zelené chilli papričky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička garam masaly
  • 1/2 lžičky červené papriky
  • sůl podle chuti
  • čerstvá nať na ozdobení

Postup:

  1. Příprava fazolí:

    • Namočte červené fazole přes noc ve vodě. Ráno je opláchněte a vařte v dostatečné vodě s trochou soli, dokud nejsou měkké.
  2. Příprava omáčky:

    • Na pánvi rozehřejte olej nebo ghí. Přidejte nasekanou cibuli a smažte, dokud nezíská zlatavou barvu.
    • Přidejte mletý zázvor, česnek a zelené chilli. Smažte až do uvolnění vůně.
    • Přidejte nasekaná rajčata a restujte, dokud omáčka nezhustne.
  3. Koření:

    • Přidejte kmín, kurkumu, koriandr, garam masalu, červenou papriku a sůl. Smažte na mírném ohni, dokud se olej nezačne uvolňovat z koření.
  4. Přidání fazolí:

    • Do omáčky přidejte vařené červené fazole s trochou vody, ve které se vařily. Vařte na mírném ohni asi 15-20 minut, aby se omáčka spojila s fazolemi.
  5. Podávání:

    • Rajma Masala je připravena! Podávejte s čerstvou naťí (například koriandru) a s bílou rýží nebo indickým chlebem, jako je naan.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz