Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Využijte potenciál zázračné cibule. Toskánská cibulačka nejen zahřeje, ale doslova vás postaví na nohy!

Využijte potenciál zázračné cibule. Toskánská cibulačka nejen zahřeje, ale doslova vás postaví na nohy!

11.1.2024 - AndreaP.

Opakuje se to v pravidelných intervalech, kdy s nástupem zimního období přichází také rozsáhlá vlna zvaná chřipková epidemie. Vidíme to i nyní, všude kolem kýchající, slzející a značně vyčerpaní lidé, kteří by se nejraději viděli v teple pod dekou a ne venku, kde teploty atakují už týden třeskuté mrazy. Už naše babičky říkávaly, že nejlepší lék je horká polévka. V tomto případě zabijeme dvě mouchy jednou ranou, a sice nejen že léčí, ale také zahřeje. A jakou jinou si zvolit, než cibulačku, protože všichni víme, že cibule je zdraví prospěšná zelenina. Tak tady je jedna z nich.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme :

  • 50 g šunky nakrájené na čtverečky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 velké cibule nakrájené na proužky
  • 3 nasekané stroužky česneku
  • 8,5 dl horkého kuřecího vývaru
  • 4 krajíce chleba
  • 50 g másla
  • 75 g čedaru

Šunku smažte 3-4 minuty na velké pánvi, dokud nezačne hnědnout. Vyjměte ji z pánve a odložte stranou. Přidejte do pánve olej a na větším ohni smažte 4 minuty cibuli a česnek. Stáhněte plamen, přikryjte pánev pokličkou a nechte cibuli 15 minut smažit nebo smažte tak dlouho, dokud lehce nezkaramelizuje.

Přidejte do pánve vývar a uveďte do varu. Stáhněte plamen a nechte směs pod pokličkou 10 minut vařit.

Na předehřátém grilu (nebo v toustovači) smažte po obou stranách krajíce chleba 2-3 minuty. Namažte je máslem a posypte strouhaným sýrem. Krajíce pokrájejte na malé kousky.

Polévku podle chuti osolte, opepřete a navrch položte kousky chleba s máslem s sýrem.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz