Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Jarní detoxikace s kopřivovou polévkou plnou živin

Jarní detoxikace s kopřivovou polévkou plnou živin

23.3.2023 - AndreaP.

Kopřiva je rostlina s mnoha léčivými účinky a využití kopřivy v kuchyni má také dlouhou historii. Zvláště v evropské kuchyni se kopřiva používá jako bylinka k přípravě polévek, salátů a omáček.

Kopřivová polévka je tradiční pokrm v české kuchyni. V minulosti byla kopřiva ceněna pro své detoxikační a pročišťující vlastnosti, protože obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, železa a vápníku. Kopřiva také obsahuje látky, které pomáhají stimulovat trávení a podporují tvorbu žluči, což může pomoci při detoxikaci těla.

Kromě kopřivové polévky se kopřiva používá i k přípravě čajů, džusů a smoothie. Kopřivové listy se mohou přidat do salátů nebo omáček a kořen kopřivy se dá použít jako náhrada za zázvor v nápojích nebo do pečiva.

A nyní už ke slíbené jarní kopřivačce nabité zdravím.

(fotografie: Pixabay)

Na kopřivovou polévku potřebujeme :

  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti kopřiv
  • 50 g másla
  • 3 lžíce mouky
  • petrželku
  • sůl
  • pepř
  • kmín

 

Očištěné brambory, cibuli a česnek drobně pokrájíme a dáme vařit do 1 1/4 l osolené vody spolu s kořením. Mezitím opražíme nasucho dorůžova mouku. Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme polévku opraženou moukou. Povaříme a přidáme oprané a drobně nasekané kopřivy. Necháme přejít varem a nakonec do zhoustlé polévky přidáme máslo a petrželku. Podle chuti můžeme dokořenit polévkovým kořením.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz