Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Lehká vajíčková pomazánka. Vhodná nejen jako základ pod chlebíčky, ale také samostatně k pečivu

Lehká vajíčková pomazánka. Vhodná nejen jako základ pod chlebíčky, ale také samostatně k pečivu

12.3.2023 - AndreaP.

Pomazánky jsou nedílnou součástí studené kuchyně, kdy jejich použitelnost je doslova všestranná. Tato jemná pomazánka snadná na přípravu i suroviny se hodí nejen jako podklad pro přípravu obložených chlebíčků, ale je ji možné použít také samostatně s čerstvým pečivem.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 8 vajec
  • 400 g salámu dietního
  • 1 menší cibuli
  • 5 kyselých okurek
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžičky hořčice
  • sůl
  • pepř

Pro zjemnění chuti

  • 5 dkg másla

 

Vejce vložíme do hrnce s vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme 8 minut. Poté scedíme a necháme vychladnout ve studené vodě.

Mezitím si najemno nakrájíme salám (můžeme rovněž nastrouhat na struhadle).

Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Stejně tak nakrájíme rovněž kyselé zavařené okurky.

Vychladlé vejce oloupeme, opláchneme pod vodou od případných zbytků skořápek. Nakrájíme na drobné kostičky.

Vejce, salám, cibuli a okurky smícháme v míse dohromady. Přidáme olej a hořčici a vše dohromady promícháme. Dle chuti a potřeby osolíme a opepříme. Pokud chceme mít pomazánku jemnější, přidáme nakonec ještě plátek másla, ale není to nutné.

V ledničce necháme odležet, aby se prolnuly chutě. Poté mažeme na čerstvé pečivo. Můžeme dozdobit zeleninou.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz