Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Lehká vajíčková pomazánka. Vhodná nejen jako základ pod chlebíčky, ale také samostatně k pečivu

Lehká vajíčková pomazánka. Vhodná nejen jako základ pod chlebíčky, ale také samostatně k pečivu

12.3.2023 - AndreaP.

Pomazánky jsou nedílnou součástí studené kuchyně, kdy jejich použitelnost je doslova všestranná. Tato jemná pomazánka snadná na přípravu i suroviny se hodí nejen jako podklad pro přípravu obložených chlebíčků, ale je ji možné použít také samostatně s čerstvým pečivem.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 8 vajec
  • 400 g salámu dietního
  • 1 menší cibuli
  • 5 kyselých okurek
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžičky hořčice
  • sůl
  • pepř

Pro zjemnění chuti

  • 5 dkg másla

 

Vejce vložíme do hrnce s vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme 8 minut. Poté scedíme a necháme vychladnout ve studené vodě.

Mezitím si najemno nakrájíme salám (můžeme rovněž nastrouhat na struhadle).

Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Stejně tak nakrájíme rovněž kyselé zavařené okurky.

Vychladlé vejce oloupeme, opláchneme pod vodou od případných zbytků skořápek. Nakrájíme na drobné kostičky.

Vejce, salám, cibuli a okurky smícháme v míse dohromady. Přidáme olej a hořčici a vše dohromady promícháme. Dle chuti a potřeby osolíme a opepříme. Pokud chceme mít pomazánku jemnější, přidáme nakonec ještě plátek másla, ale není to nutné.

V ledničce necháme odležet, aby se prolnuly chutě. Poté mažeme na čerstvé pečivo. Můžeme dozdobit zeleninou.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip