Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Houskový kynutý knedlík zvládnete hravě a levně i doma. Kupovaný už chtít nebudete!

Houskový kynutý knedlík zvládnete hravě a levně i doma. Kupovaný už chtít nebudete!

16.2.2023 - AndreaP.

V předcházejícím článku jsme si ukázali krok za krokem, jak udělat tradiční a poctivou českou svíčkovou na smetaně. A k té pochopitelně patří neméně poctivý, a tudíž domácí houskový knedlík. Této kombinaci se už pak nic nevyrovná. Jak si jej doma připravit? Není to vůbec těžké, a nejen, že oproti kupovaným je jeho chuť daleko lepší, ale také ušetříte peníze.

(fotografie: Pixabay)

 

Potřebujeme:

  • 3 hrnky hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1 lžíce droždí
  • 1-2 hrnky vlažné vody
  • 2 housky
  • 1 lžíce tuku

Housky nakrájíme na kostičky a osmažíme na tuku.

Do mísy vložíme mouku, vejce, sůl a droždí, které jsme rozpustili v hrnku vlažné vody. Přidáme ještě tolik vlažné vody, aby se nám těsto nechytalo na mísu, a dobře prohněteme. Nakonec přimícháme vychladlou osmaženou housku, posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, které vyválíme v hrubé mouce. Můžeme však knedlíky vytvarovat i rukama namočenýma ve studené vodě.

Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Po 10 minutách je obrátíme. Hotové knedlíky krájíme nití.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz