Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Zelné závitky s mletým masem v rajské omáčce. Klasika, která chutná i dnes!

Zelné závitky s mletým masem v rajské omáčce. Klasika, která chutná i dnes!

9.8.2022 - AndreaP.

Neuvěřitelně chutný recept jednoduchý na přípravu, tak přesně to jsou plněné zelné závitky. Toto  jídlo známe nejen u nás, ale můžeme ho najít pod řadou názvů v různých státech, ať je to Polsko, Ukrajina, Rusko, Slovensko, Rumunsko a mnoho dalších sousedících zemích. A jak se lehce liší názvy podle země, kde se vaří, tak se lehce liší i receptury. Základ však zůstává vždy stejný – závitky ze zelných či kapustových listů, plněné mletým masem.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 8 velkých zelných listů
  • 300 g mletého masa
  • 120 g uvařené rýže
  • 50 g cibule na kostičky
  • 1 vejce
  • 1/8 l mléka
  • 4 lžíce sekané petrželky
  • 2 lžíce másla
  • 1 konzerva rajčat
  • 100 g šunky
  • sůl
  • pepř

 

Žebra zelných listů seřízněte na plocho, listy vložte do vařící vody, vařte 5 minut za perlivého varu, propláchněte studenou vodou a osušte v čisté utěrce.

Mleté maso smíchejte s rýží, cibulí, vejcem, mlékem a petrželkou. Osolte a opepřete.

Listy naplňte, kraje zahněte a pevně srolujte. Můžete též sepnout párátkem.

Máslo rozpusťte, závitky opečte dozlatova. Rajčata z konzervy rozkrájejte a společně se šťávou přidejte k závitkům. Závitky duste přikryté při nízké teplotě, dochuťte. Šunku nakrájejte na nudličky, opečte do křupava a posypte hotové závitky.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip