Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Rybíz na způsob brusinek. Dochutí jogurt i pečené maso či pikantní sýry!

Rybíz na způsob brusinek. Dochutí jogurt i pečené maso či pikantní sýry!

28.7.2022 - AndreaP.

Červený rybíz se brusinkám podobá nejen vzhledem, ale zejména pak nakyslou chutí. Právě tato chuť způsobuje, že se skvěle hodí ke slaným pokrmům, například  grilovanému masu či k pikantním sýrům. Abychom dovedli rybíz à la brusinky k dokonalosti, do směsi přidáme i zvláštní koření. Jejich vůně vám bez ohledu na roční období a venkovní teplotu vytvoří v kuchyni atmosféru téměř vánoční.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 1 kg červeného rybízu
  • 500 g želírovacího cukru
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka mletého hřebíčku
  • odlivka koňaku

 

Rybíz omyjeme a necháme důkladně okapat. Plody vidličkou rozmačkáme a našleháme v mixéru.

Citron přelijeme horkou vodou, osušíme, okrájíme z něj tenkou kůru a vymačkáme.

Rozmixované rybízové plody smícháme s citronovou šťávou a kůrou, cukrem a kořením. Mícháme směs až do rozpuštění cukru. Nakonec do směsi zamícháme koňak nebo jiný alkohol, například rum.

Kompotem plníme láhve a uzavřeme je. Poté necháme asi 2-3 týdny odležet v ledničce.

Jak už bylo výše uvedeno, je vhodný jako příloha ke grilovaným či pečeným rybám, masu a divočině.

Možností ale také je zamíchat lžičku tohoto kompotu do bílého jogurtu. Chuť bude dokonalá.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz