Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Borůvek není nikdy dost! Jak je co nejjednodušeji uchovat na zimu?

Borůvek není nikdy dost! Jak je co nejjednodušeji uchovat na zimu?

25.7.2022 - AndreaP.

Při procházce lesem je téměř nelze nevidět .... malé tmavě modré kuličky. Ano, jsou to borůvky. Jejich sezóna je v plném proudu, jelikož plody sbíráme od července do konce srpna, ve vyšších horských polohách i v měsíci září. A tak jsme se i my s hrníčkem v ruce vydali na jejich sběr. Hodně jsme jich snědli, něco určitě padne na koláč, zmrzlinu či klasický borůvkový žahour (recepty na uvedné najdete níže v článku) a co s nimi dál? Co je zkusit zavařit na pozdější časy? Takto zpracované ovoce nám jistě velmi dobře také v zimě pak poslouží na již zmíněné koláče, zmrzliny a podobně. Postup je velmi jednoduchý a zvládne ho naprosto každý.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme :

  • borůvky
  • cukr
  • zavařovací sklenice

 

(poměr - na 1 malou sklenici 0,3 l potřebujeme 4 lžíce cukru * na 1 velkou sklenici 0,7 l pak 6-8 lžic cukru - závisí na vyzrálosti ovoce)

 

Borůvky sypeme do sklenice a každou vrstvu zasypeme cukrem. Pevně uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 80 stupňů 20 minut.

Stejným způsobem můžeme zpracovat také brusinky, jahody, třešně, rybíz.

Verze pro diabetiky :

Borůvky propláchneme, nasypeme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme asi 25 minut při teplotě 80 stupňů. Borůvky pustí dostatečné množství šťávy.

Další borůvkové tipy:

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz