Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Koprová omáčka - jednoduchý a rychlý recept na českou klasiku

Koprová omáčka - jednoduchý a rychlý recept na českou klasiku

12.6.2022 - AndreaP.

Někým milovaná, jiným nenáviděná omáčka. Připravte si koprovku podle našeho receptu a budou ji milovat i děti.

(fotografie: Pixabay)

K její výrobě budete potřebovat:

  • svazek čerstvého kopru nebo 3 lžíce sterilovaného kopru v octovém nálevu
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 l poctivého hovězího vývaru
  • 1 kelímek kysané smetany (kdo moc nemusí kyselé, použije sladkou tučnou smetanu)
  • 1 až 2 vejce
  • ocet, sůl, cukr, případně špetka glutasolu.

 

Na lehce rozehřáté máslo vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem a za stálého míchání začneme vařit. Přidáme sterilovaný nebo jemně nasekaný čerstvý kopr a vaříme asi 30 minut. Sejmeme z ohně, do omáčky vyklepneme vejce, rozmícháme, přidáme smetanu, dochutíme cukrem, octem, solí a glutasolem. Omáčku už dále nevaříme.

Podávejte s bramborem a vajíčkem natvrdo nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip