Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Inspirace na rychlé a jednoduché večeře od pondělí do pátku. Příprava bude zábavou!

Inspirace na rychlé a jednoduché večeře od pondělí do pátku. Příprava bude zábavou!

31.5.2022 - AndreaP.

Ráno budíček kolem šesté hodiny (v tom lepším případě), rychlonávštěva koupelny, horký čaj či káva, co nejde rychle vypít, zaúkolování dětí, v lepším případě snídaně a pak úprk do práce.

Během dne spoustu úkolů, stres z nezvyklé těžké situace zasahující celý svět .... o polední pauze rychle oběd... práce a zase práce. Odpoledne, nebo ještě hůře večer, buď po cestě domů, případně v úprku z rodinného kruhu, rychlý nákup ve večerce a přemýšlení co zase uvařit k večeři (i když většina z nás už takto přemýšlí i při otázce, co zase na ten oběd?). Vypadá i váš momentální pracovní den podobně?

S prací vám neporadíme, ale přemýšlení na téma Večeře pro rodinu vás ušetřit můžeme. Máme totiž nápady. Nápady na rychlé, zdravé a jednoduché večeře, jejichž příprava vám bude zábavou. Jakékoliv toto jídlo se dá pochopitelně připravit i na oběd :-)

(fotografie: Pixabay)

VARIANTA PRVNÍ, drůbeží

Pro milovníky drůbeže a zároveň pro ty, kteří si rádi na večeři počkají bude určitě potěšením Plechové kuře. V mezičase pečení kuřete můžete připravit například Banánový pohár

Plechové kuře:

  • 1 cele kuře
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 stroužek česneku
  • 5 neoloupaných stroužků česneku
  • 500 g brambor
  • celer
  • 50 g slaniny
  • máslo
  • tymián
  • sůl

Strouhanou citronovou kůru, rozetřený stroužek česneku, slaninu nakrájenou na kostičky, tymián a máslo smíchejte. Kuře omyjte a vykuchejte. Připravenou směsí vycpěte kuře pod kůží!! Pak udělejte do každého stehna dva zářezy až na kost - stehna se více propečou a kůžička bude velmi křupavá. Brambory oloupejte a předvařte. Pak je slijte a smíchejte s kusy oloupaného celeru, tymiánem a celým neloupaným česnekem. Bramborovou směs dejte na plech, na ni položte kuře a pečte dle váhy kuřete - 1 kg kuřete 40-45 minut pečení (220 stupňů C). Kuře nemusíte během pečení potírat, je promaštěno nádivkou pod kůží.

(fotografie: Pixabay)

Banánový pohár:

  • 250 g tvarohu
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 2 žloutky
  • 3 banány
  • 2 bílky
  • 150 ml ušlehané smetany
  • 30 g rozinek
  • citronová šťáva

Tvaroh vyšleháme s cukrem, máslem, žloutky a citronovou šťávou. Přidáme rozetřené banány, ušlehaný sníh z bílků a promícháme. Naplníme do pohárů, ozdobíme šlehačkou a rozinkami, případně přidáme další ovoce.

(fotografie: Pixabay)

VARIANTA DRUHÁ, vysoce dietní

Držitelům štíhlé linie nebo těm, kteří to přes den s papáním trošku přeháněli, a nyní chtějí jen tak něco malého nabízíme Celerovou polévku, která je mimochodem i velmi zdravá a antidepresivní! Večeře může být jen o polévce, ale také nemusí. Zkuste třeba Špenátovou bagetu s camembertem.

Celerová polévka:

  • 1 menší celer
  • 20 g másla
  • slepičí vývar
  • 1 brambor
  • 1 žloutek
  • trochu mléka
  • tmavý chléb
  • petrželka

Celer oloupeme, nastrouháme a podusíme na tuku. Až začne vonět a růžovět, zalijeme vroucí vodou nebo slepičím vývarem. Polévku zahustíme strouhaným syrovým bramborem a povaříme. Odstavíme z ohně, vmícháme trochu mléka, syrový žloutek, petrželku a na kostičky nakrájený osmažený tmavý chléb.

Špenátová bageta s camembertem:

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 2 menší bagetky
  • 1 camembert (balení 70 g)
  • 40 g šunky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžičky brusinkového kompotu
  • sůl

Špenát properte a na 1 minutu zalijte horkou vodou. Sceďte, vymačkejte a nasekejte spolu se šunkou. Přidejte olivový olej a sůl.

Směs navršte na rozkrojené bagetky a poklaďte plátky camembertu. Vložte na gril (shora i zezdola) asi na 5 minut při teplotě 250 °C. Hotové ozdobte brusinkami.

Tip: Můžete použít i jiný druh sýra, například mozzarellu na zapékání.

Bezmasá varianta: Šunku zkrátka vynechejte.

(fotografie: Pixabay)

VARIANTA TŘETÍ, těstovinová

Labužnické, jednoduché, ale na přípravu trošku delší Lasagne s jablky. Mnohem rychleji pak budete mít hotové Špagety Věruška.

Lasagne s jablky:

  • 12 předvařených plátků lasagní
  • 100 g prorostlého špeku
  • 1 cibule
  • 2 celé úzké celery
  • 2 lžíce stolního oleje
  • 50 g směsi sušených bylin (majoránka, rozmarýn, šalvěj,..)
  • 1/8 l jalečného vína nebo šťávy
  • 1/8 l vývaru
  • 500 g loupaných rajčat
  • 3 velká kyselejší jablka
  • sůl
  • pepř
  • trochu mléka
  • 3/4 l bešamelové omáčky
  • 150 g mozarelly
  • 150 g strouhaného ementálu
  • máslo

Na náplň nakrájíme špek, cibuli a celer. Zahřejeme olej, špek opečeme dokřupava, zmírníme plamen, přidáme cibuli a celer a zpěníme. Přidáme mleté maso a za stálého míchání smažíme, dokud se nerozpadne. Nakonec vlijeme mléko. Na mírném plameni vaříme asi 10 minut. Ochutíme solí, pepřem a muškátem.

Jablka oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na plátky. Formu vylijeme trochou omáčky a vyložíme čtyřmi plátky lasagní. Ty poklademe polovinou plátků jablek, na ně dáme polovinu masové směsi a přelijeme omáčkou. Znovu klademe plátky lasagní, jablek, náplň a přelijeme omáčkou. Znovu klademe plátky lasagní, jablka, náplň a přelijeme omáčkou. Nahoru dáme zbývající plátky lasagní. Sýr mozarella nakrájíme na plátky a umístíme spolu se strouhaným ementálem a vločkami másla na plátky lasagní.

V troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia pečeme asi 40 minut, až povrch zezlátne.

(fotografie: Pixabay)

Špagety Věruška:

  • půl balíčku špaget
  • 1 rajský protlak, kečup
  • čtvereček sýra, např. Apetito
  • tvrdý sýr Eidam
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • zázvor
  • oregano
  • majoránka
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku

Špagety uvařte ve slané vodě s trochou oleje, aby se nelepily "al dente". Cibuli nakrájejte na kostičky, osmahněte na pánvi. Pak přidejte zázvor, oregano, sladkou papriku a majoránku. Koření promíchejte s cibulí a chvilku osmahněte. Přidejte půl čtverečku sýra Apetito a nechte jej rozpustit. Pokud bude třeba, můžete během rozpouštění sýra směs trochu podlít. Až se sýr rozpustí, přidejte rajský protlak, kečup, sůl a pepř. Směs nechte chvíli podusit. Nakonec přidejte rozdrcený česnek. Špagety polijte touto směsí a posypte strouhaným Eidamem.

(fotografie: Pixabay)

VARIANTA ČTVRTÁ, zeleninová

Máte-li zbytky vařeného masa, můžete z nich připravit Lilky se sýrem. Rodinu či svůj protějšek jistě převapíte Kapustovými uzlíčky s tomatovou omáčkou a pokud sázíte raději na klasiku, pak radíme připravit Bramborový požitek.

Lilky se sýrem:

  • 4 lilky
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej
  • 40 g másla
  • 20 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 300 g rajčat
  • 200 g zbytků vařeného masa
  • 2 vejce
  • 6 lžic strouhaného čedaru
  • máslo na vymaštění

Oloupané lilky nakrájíme na tenké plátky, osolíme, dáme na plochou mísu a zatížíme, aby lépe pustily šťávu. Potom je opláchneme a necháme na čisté utěrce oschnout. Mezitím zpěníme na másle drobně nakrájenou cibuli, utřený česnek, přidáme oloupaná nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Oschlé plátky lilků usmažíme v rozehřátém oleji do růžova a necháme okapat.

Ohnivzdornou misku vymastíme máslem, vložíme do ní vrstvu smažených lilků, na ně přidáme vrstvu mletého masa a vše přelijeme rajčatovou omáčkou a posypeme 4 lžícemi strouhaného sýra. V hrnku rozšleháme vejce, přimícháme zbylý strouhaný sýr a tím zalijeme povrch pokrmu.

Zapékáme v troubě asi 1/2 hodiny.

(fotografie: Pixabay)

Kapustové uzlíčky s tomatovou omáčkou:

  • 1 menší kapusta
  • svazek pažitky
  • svazek petrželky
  • 100 g šunky
  • 100 g krémového sýra
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 rajčatové pyré
  • bílý pepř
  • sůl

Otrháme listy z kapusty a 4 minuty je blanšírujeme ve slané vodě. Omytou pažitku a petrželku osušíme. Petrželku nakrájíme nahrubo. Šunku nakrájíme na kousky. Vejce rozšleháme, přidáme sýr, nakrájenou šunku a vše dohladka umícháme. Osolíme a opepříme. Zhruba 1 lžíci nádivky naplníme 12 kapustových listů. Z naplněných listů vytvoříme uzlíčky, které na konci svážeme pažitkou. Oloupanou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidáme rajčatové pyré. Několik minut povaříme a podle chuti osolíme a ochutíme pepřem. Kapustové uzlíčky necháme v tomatové omáčce asi 10 minut dojít.

Bramborový požitek:

  • 6 středně velkých brambor
  • 6 žampionů
  • 1 větší cibule
  • půl kelímku kysané smetany
  • asi 1 dcl mléka
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • orientální koření
  • estragon
  • worcesterová omáčka

Brambory omyjte a uvařte ve slupce. Na pánvi rozehřejte olivový olej, osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibulku a na kousky pokrájené žampiony, okořeňte solí a pepřem (pepřem nešetřete, žampionům dodá výraznější chuť). Kysanou smetanu zřeďte mlékem (dle chuti) a smíchejte s hořčicí. Směs přidejte k žampionům a chvíli poduste, okořeňte orientálním kořením, estragonem a trochou worcesterové omáčky. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky, dejte na talíř a polijte připravenou omáčkou.


                          (fotografie: Pixabay)

VARIANTA PÁTÁ, specialitka

Příprava Lístkového závinu po orientálsku vám sice vezme padesát minut, nicméně výsledek rozhodně stojí za to. Potrpíte si na domácí buchtu i během týdne? Upečte Bublaninu, budete ji mít hotovou během dvaceti minut!

Lístkový závin po orientálsku:

  • 1 balíček lístkového těsta
  • 200 g klobásy
  • hlíva ústřičná (dle vašeho uváženi)
  • 2 kysané smetany
  • 80 g sýra Akawi (nebo balkánského)
  • sůl
  • pepř
  • orientální koření
  • koriandr
  • univerzální indické koření

Lístkové těsto rozdělte na 2 díly a každý vyválejte na placku čtvercového tvaru. Klobásu nakrájejte na kolečka, sýr na kostičky a hlívu také na kostičky. Smíchejte klobásu, hlívu a kysanou smetanu, okořeňte a rozdělte na lístkové těsto. Směs na těstě posypte kostičkami sýra, placku těsta zabalte a celý balíček potřete žloutkem. Dejte do trouby zapéct na 30-40 minut při mírné teplotě.

Bublanina:

  • 1-2 vejce
  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek pískového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • ovoce

Mouku, do které jsme nasypali prášek do pečiva, promícháme s cukrem, vajíčky, olejem a mlékem. Těsto nalijeme na vyšší vymazaný a vysypaný plech, poházíme omytým, okapaným, popřípadě vypeckovaným ovocem a v dobře vyhřáté troubě (200 stupňů Celsia) pečeme, dokud moučník není hotový - vyzkoušíte tak, že dřevěná špejle zapíchnutá do těsta zůstane po vytažení suchá, těsto se na ni nepřilepí. Zkuste bublaninu vylepšit: použijte 1 hrnek polohrubé mouky a 1/2 hrnku hladké mouky, přidejte 2 vejce a ostatní suroviny dle rozpisu. Těsto pak nalijte do kulaté dortové formy o průměru 25 cm a upečte. Hotovou bublaninu nechte vychladnout a pocukrujte.

Máte svůj tip na dobrou večeři? Podělte se o něj s ostatními čtenáři.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip