Babinet.cz  /  Recepty  /  Hubneme s Babinetem  /  Po Vánocích potřebuje tělo odpočinek! Odlehčené stravování, aneb schovejme váhu do skříně!

Po Vánocích potřebuje tělo odpočinek! Odlehčené stravování, aneb schovejme váhu do skříně!

3.1.2022 - AndreaP.

A je to tady, měsíc leden. Vánoce definitivně končí, stoly přeplněné jídlem se budou pomalu, ale jistě vracet do normální podoby, což se ovšem leckdy nedá říct o nás samotných. Nevím, jak vy, ale já nemám ráda leden. Kam se člověk podívá, všude samá předsevzetí typu "zhubnu". Já přibírám už jen z toho, že to čtu.

(fotografie: Pixabay)

Takže co si dnes dobrého uvaříme? Fakt chcete dietu? Opravdu? Tak jooo, máte jí mít, zde dva z odlehčených receptů (a já si jdu tajně na chleba se škvarky)...ale pssst. Jedno vím zcela jistě, sladké nějakou dobu nechci ani vidět. A jedna tajná rada, neberte leden a jídlo s ním spojené jako dietu, to většinou v hlavě způsobuje blok, pojďme si říkat, že leden bude prostě očistný. No nezní to hned lépe?

Žampiónová polévka

  • velká nadrobno pokrájená cibule
  • 50 g másla
  • 500 g nadrobno pokrájených žampionů
  • troška postrouhaného muškátového oříšku
  • 2 stroužky jemně sekaného česneku
  • 1 l mléka, sůl
  • mletý pepř
  • na ozdobu sekaná petrželová nať nebo na tenké plátky nakrájené žampiony (nejlépe na struhadle na okurky).

 

V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibuli. Přidáme žampiony, česnek a muškátový oříšek, dobře promícháme. Zalejeme mlékem. Uvedeme do varu a přikryté 20 minut vaříme na mírném ohni. Občas zamícháme.

Necháme vychladnout a rozmixujeme. Před podáváním podle potřeby ohřejeme. Ozdobíme petrželovou natí nebo plátky žampionů.

Tuto polévku můžeme doplnit sýrem, celozrnným toastovým chlebem a čerstvým salátem. Dostaneme tak výživné hlavní jídlo.

 

Ohnivé zeleninové ragú

Toto jednoduché jídlo můžeme připravit už den předem a kdykoliv ohřát; neztratí nic ze své chuti.

  • 60 ml olivového oleje
  • 2 lžičky zázvoru
  • 3 jemně posekané stroužky česneku
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička tlučeného kmínu
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1/2 lžičky kayenského pepře
  • 1/2 lžičky chilli (kdo má rád mimořádně ostrá jídla, přidá těchto složek o něco více)
  • 1 velká cibule nakrájená na kostky
  • 1 na kostky nakrájený kedluben
  • 1 velká zelená paprika nakrájená na nudličky
  • 2 velké mrkve nakrájené na kostky
  • 1 velký pastinák nakrájený na kostky
  • 200 ml pomerančové šťávy
  • 1 velké jablko
  • 1 lžička hrozinek
  • sůl
  • mletý pepř

 

Na velké pánvi rozpálíme olej, přidáme koření, česnek a cibuli a vše dobře promícháme.
Přidáme kedluben a zamícháme. Vložíme papriku, mrkev a pastinák, zamícháme.

Na směs nalejeme pomerančovou šťávu a pak přímo do pánve nastrouháme jablko. Přidáme hrozinky a znovu zamícháme.

Necháme dusit asi 15 minut, osolíme a opepříme.

Další očistné recepty naleznete v následujících článcích, naše tělo si to po náročném období zcela jistě zaslouží.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip