Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Kletzenbrot, tradiční ovocný vánoční chléb plný chutí a zdraví!

Kletzenbrot, tradiční ovocný vánoční chléb plný chutí a zdraví!

10.12.2021 - AndreaP.

Sušené ovoce, oříšky, anýz, skořice, rum a další suroviny, tak to vše dělá z tohoto receptu recept vánoční. Tento chlebík si ale jistě můžete dát nejen na vánoce. Hlavně nezapomeňte jej dělat dopředu, musí se rozležet !

(fotografie: eatsmarter.de)

Potřebujeme na 2 chlebíčky:

Těsto:

  • 600 g mouky
  • 1 kostka droždí
  • 40 g cukru
  • 3/8 l vlažného mléka
  • špetka soli
  • 30 g másla s pokojovou teplotou

Náplň:

  • 250 g sušených švestek
  • 250 g sušených meruněk
  • 250 g sušených hrušek
  • 250 g vypeckovaných datlí
  • 1 1/2 - 2 l vody
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g lískových ořechů
  • 50 g kandované pomerančovéh kůry
  • 50 g kandované citronovoé kůry
  • 100 g rozinek
  • 150 g cukru
  • 1/2 lžičky anýzu
  • 1 lžička skořice
  • 8 lžic rumu
  • špetka mletého hřebíčku a nového koření

 

Den předem dáme ovoce do mísy a zalijeme ho teplou vodou. Přikryté necháme na noc namočené. Další den vodu slijeme, ovoce necháme okapat na sítu a rozprostřeme na utěrku.

Ovoce nakrájíme na malé kostičky a opět je dáme do mísy. Ořechy a obě kandované kůry nakrájíme na malé kostičky a dáme k ovoci. Přidáme rozinky, cukr, koření a případně alkohol. Dobře promícháme, přikryjeme a necháme aromatizovat, dokud není těsto hotové.

Mouku dáme do mísy. Do důlku uprostřed dáme droždí. Promícháme s 1 lžící cukru a asi polovinou mléka, až se droždí rozpustí. Přikryté necháme kynout asi 15 minut na teplém místě. Přidáme zbývající cukr, mléko, sůl a nadrobno nakrájený tuk a zpracujeme na vláčné těsto. Pokud je moc měkké, přihněteme trochu mouky. Přikryté těsto necháme asi 45 minut kynout.

Těsto rozpůlíme, rukama prohněteme jednu polovinu s ovocem. Druhou polovinu vyválíme na vále poprášeném moukou tence na dva asi 25x35 cm velké obdélníky. Z ovocného těsta zformujeme dva podlouhlé chleby a každý položíme doprostřed těstových plátků. Okraje těsta potřeme vodou. Těsto přehneme přes chléb a okraje dobře zmáčkneme. Ovocné chlebíčky položíme švem dolů na připravený plech. Zakryjeme utěrkou a opět necháme 2 hodiny kynout.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia, chlebíčky potřeme vlažnou vodou a pečeme asi 1 hodinu 20 minut. Chlebíčky necháme vychladnout, dobře zabalíme a necháme nejméně 14 dní uležet.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip