Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Jedna surovina, recept bez práce, dokonalý zážitek ... božská pečená řepa!

Jedna surovina, recept bez práce, dokonalý zážitek ... božská pečená řepa!

10.10.2021 - AndreaP.

Jedna surovina, recept bez práce, dokonalý zážitek... Tak by se dala zjednodušeně popsat božská pečená řepa. Vidíte tu spečenou ježibabu na fotce? Ve skutečnosti je to zakletá princezna plná barev a chutí!

(fotografie: Pixabay)

Od loňské návštěvy řecka jsem převzal tamní úpravu řepy: celou uvařenou řepu v sladkokyselé vodě (cca 45 minut) olupeme a nakrájíme na kolečka tlustá cca 0,5 - 1 cm, přelijeme olivovým olejem, ochutíme čerstvě namletým pepřem a solí. Následuje ekstase :-)

(fotografie: Pixabay)

A minulý týden jsem objevil v mé nové (a zatím jediné) italské kuchařce průzračně jednoduchý recept na ještě lepší přípravu červené řepy - pečení v troubě. Tohle mě opravdu nikdy nenapadlo a přitom je to tak snadné!

Jak na to?

Celé řepy dobře omyjete pod tekoucí vodou, zabalte je důkladně do alobalu (tak aby to hezky těsnilo) a na plechu nebo zapékací misce pečte na plný knedlík (plný knedlík = 220 stupňů) cca 2 hodiny. Dvě hodiny?! To je strašně mooocccc, říkáte si.., ale ono se to opravdu vyplatí! Až budou řepy upečené (propíchejte je vidličkou, slupka by měla být jako u pečené brambory v ohni), vyndejte je, oloupejte nožíkem a pokrájejte na tenčí plátky. Přelít můžete dle své chuti olivovým olejem, ale i vinným octem. Já obvykle vystačím s trojbojem - olivový olej, drcený pepř a sůl. Nic víc není potřeba. Hotová chuť mě uzemnila na hodně dlouho. Pečená řepa je koncentrovaná, sladká a příjěmně kouřová. Připomíná pečené brambory v popelu. Zkrátka neopakovatelná.

Poznámka Pokud jste si znechutili červenou řepu v mládí (nebo ve školce jako např. pan Cuketka) v podobě nenáviděného konzervovaného salátu z červené řepy s vtíravou anýzovou příhutí - tohle je recept, který pro vás ztracenou chuť probudí na plno!

Převzato ze šťavnatého blogu pana Cuketky. Upravila redakce Babinet.cz.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip