Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Červená řepa je symbolem zdraví! Jak jí nejlépe zpracovat?

Červená řepa je symbolem zdraví! Jak jí nejlépe zpracovat?

27.9.2021 - AndreaP.

Nastal podzim a s ním také období sklizně červené řepy. Ta výrazně podporuje zdravé fungování mnoha orgánů těla. Má zejména očistný vliv na náš organismus, je totiž výborný antioxidant. Významný obsah vlákniny usnadňuje práci střevům a pomáhá při detoxikaci organismu.  Podporuje také významně tvorbu červených krvinek. Výčet jejich dobrých vlastností ale tímto zdaleka nekončí a je velmi dlouhý. My se dnes ovšem zaměříme na jinou otázku, a sice jak ji nejlépe zpracovat? Vždyť naloženou nakyselo ji známe všichni a spoustě lidí to ale vůbec nechutná. Existuje nějaký lepší recept?


(fotografie: Pixabay)

Tato zelenina se výborně hodí k přípravě nejrůznějších salátů. Také je vhodná do boršče.

Skvělý je salát s vejci a ořechy

  • 1 větší řepa
  • 3 vejce
  • ½ jogurtu
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 větší brambora
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

 

Zeleninu a vejce uvaříme. Řepu a brambory nakrájíme, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a dáme na dvacet minut při 150 stupních do trouby.

Mezitím připravíme zálivku z jogurtu a majonézy.

Zeleninu vyndáme z trouby, necháme trochu zchladnout, přidáváme zálivku a rozkrájený vejce. Promícháme, servírujeme, nahoru sypeme ořechy.

Carpaccio z červené řepy

  • 2 ks červená řepa
  • 1 lžička med
  • 1 lžička olej
  • 2 lžíce balzamikový ocet
  • sůl
  • bazalka a rukola
  • 100 g kozí sýr nebo balkánský, případně jiný přírodní sýr

 

  • citronová šťáva pár kapek - není nutná

 

Řepu uvaříme v osolené vodě. Po oloupání z ní krájíme velmi slabé plátky.

Připravíme dresink z balzamikového octa, medu, oleje a citronu. Tím poté přelijeme řepu.

Dále na ni nandáme kozí sýr, balkánský sýr, nebo jiný slaný sýr podle chuti. Zdobíme lístky rukoly a bazalkou.

Polévka z červené řepy

  • 700 g řepa
  • 200 g brambory
  • 1 ks cibule
  • olivový olej
  • zeleninový vývar 1 l
  • zakysaná smetana
  • sůl
  • pepř

 

Oloupanou řepu a brambory osmahneme na cibulce a olivovém oleji. Poté zaléváme vývarem, uvaříme doměkka, přisolíme, připepříme. Ponorným mixérem rozmixujeme a podáváme dozdobenou zakysanou smetanou a podáváme.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

DZ1
14.10.2021 02:37

ČERVENOU ŘEPU MÁM MOC RÁDA,VYZKOUŠÍM.

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip