Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Nejoblíbenější podzimní polévky, které zasytí a zaručeně zahřejí

Nejoblíbenější podzimní polévky, které zasytí a zaručeně zahřejí

16.9.2021 - AndreaP.

Podzim je obdobím barev. Pojďme si společně tyto barvy přenést i do kuchyně, přesněji na talíře v podobě krásných plně barevných polévek. Kromě zahřívacího efektu nás také skvěle zasytí, jejich příprava zabere minimum času, navíc dodají tělu tolik potřebné vitamíny a hlavně budou chutnat!

 

Rajčatová polévka

  • 600 g rajčat
  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • cukr
  • koření: celý pepř, sůl, bobkový list, skořice

(foto: Pixabay)

Rajčata pokrájíme na kousky, zalijeme vařící vodou, podusíme doměkka a prolisujeme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vodou, rozšleháme a povaříme. Přidáme prolisovaná rajčata, koření, cukr a povaříme. Můžeme dochutit kečupem. Rajčatovou polévku můžeme podávat s rýží, nudlemi nebo se sýrem, podle toho co máme rádi v rajčatové polévce.

 

Dýňová polévka

  • dýně
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • zeleninový bujón či zeleninový vývar
  • smetana
  • máslo

(foto: Pixabay)

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na kostky nakrájenou a předem očištěnou dýni a lehce orestujeme. Zalijeme buďto zeleninovým vývarem, pokud nemáme, tak vodou, do které přidáme kostku zeleninového bujónu. Osolíme, opepříme a přidáme rovněž muškátový oříšek. Vaříme do změknutí dýně. Poté celou směs rozmixujeme ponorným mixérem, vrátíme na sporák a přidáme smetanu pro zjemnění. Podáváme s opečenými toustíky.

 

Fazolová polévka se zelím

  • 250 g bílých fazolí
  • 100 g prorostlé slaniny
  • 1 malá cibule
  • 250 g bílého zelí
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • špetka tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 800 ml bujónu
  • 1 mrkev
  • 1 malý pórek
  • kousek celeru
  • 50 g brambor
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce nasekané petrželky

(foto: Pixabay)

Fazole předem namočíme do vody na 6 hodin.

Slaninu dáme vařit na 5 minut do vody a potom ji necháme na talíři okapat.

Cibuli a bílé zelí nakrájíme na tenké proužky a dáme do hrnku spolu s fazolemi, slaninou, česnekem, tymiánem a bobkovým listem, zalijeme bujónem a dáme vařit na 1/2 hodiny.

Mrkev pokrájíme na proužky, pórek na kolečka, brambory na kostky. Zeleninu dáme do polévky, dochutíme solí a pepřem a vaříme ještě 1/2 hodiny.

Slaninu drobně pokrájíme a přidáme do polévky. Nakonec polévku ozdobíme petrželkou.

 

A jaká je vaše oblíbená polévka? Těšíme se na vaše tipy.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz