Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Klasika, která nikdy neomrzí aneb babiččiny dukátové buchtičky se šodó

Klasika, která nikdy neomrzí aneb babiččiny dukátové buchtičky se šodó

24.8.2021 - AndreaP.

Asi není nic příjemnějšího, než se ponořit nostalgicky do vzpomínek, a do těch chuťových vracejících nás do dětství nevyjímaje. Asi není nikdo, kdo by neznal lahodné dukátové buchtičky. A kdo je uměl nejlépe? No přece naše babičky. Pojďme si je připomenout.

(fotografie: Oetker)

Potřebujeme:

  • 30 g kvasnic
  • 50 g cukru
  • 1/4 l mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 100 g rozpuštěného másla

Omáčka:

  • 1/2 l mléka
  • 1 lžička vanilkové dřeně
  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 lžička škrobu
  • špetka soli
  • moučkový cukr

 

V mléce rozpusťte kvasnice a cukr. Vmíchejte mouku, vejce, sůl a 3 lžíce másla a vypracujte hladké těsto. Nechte je vykynout do dvojnásobného objemu.

Mléko, sůl a vanilkovou dřeň na mírném ohni uveďte do varu.

Vejce, cukr a škrob ušlehejte do jemné pěny, vmíchejte vanilkové mléko, vlijte zpět do hrnce. Krátce šlehejte do zhoustnutí.

Přeneste do studené vodní lázně a krátce šlehejte do zchladnutí.

Těsto znovu propracujte, utvořte buchtičky, namočte je do rozpuštěného másla a vložte vedle sebe do malého pekáče. Přikryjte a nechte ještě chvíli kynout.

Pekáček vložte do středu horké trouby (225 stupňů), buchtičky upečte do zlatova a pocukrujte.

Rozdělte na talíře a zlehka přelijte omáčkou. Ihned podávejte.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip