Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Jak si užít letní sklizeň při cukrovce? Zavařování bez cukru pro diabetiky

Jak si užít letní sklizeň při cukrovce? Zavařování bez cukru pro diabetiky

10.8.2021 - AndreaP.

Jak si užít letní sklizeň ovoce, pokud do vašeho života vstoupila cukrovka? Dnes tu máme okénko pro diabetiky, aneb zavařujeme ...

(fotografie: Pixabay)

DIA jablkový kompot

  • 1 kg jablek
  • 1/4 l vody
  • 1 hřebíček
  • 4 tablety umělého sladidla
  • kousek skořicové kůry
  • tenký plátek pomerančové kůry

Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme je jádřince. Poté vkládáme do čistě vymytých sklenic, přidáme koření a kůru, zalijeme vodou, ve které jsme rozpustili sladidlo. Řádne uzavřeme víčky a sterilizujeme při teplotě 85 stupňů Celsia 25 minut.

Stejným způsobem postupujeme u hrušek.

Pokud si chceme připravit na zimu jablka k naplnění štrůdlu či DIA koláče, můžeme použít tento recept :

DIA jablka strouhaná ve vlastní šťávě

Jablka omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince a nastrouháme na tenké plátky či nudličky. Napěchujeme do sklenic, uzavřeme víčkem a sterilujeme při 85 stupních Celsia 25 minut.

DIA meruňkový kompot

  • 1 kg vyzrálých meruněk
  • 1/3 l vody
  • 4 tablety umělého sladidla

Omyté, vypeckované a rozpůlené meruňky vkládáme do sklenic, poté zalijeme vychladlou převařenou vodou, ve které jsme rozpustili umělé sladidlo. Je pravidlo, že u tohoto druhu kompotu necháváme pro lepší chuť v každé sklenici 1 meruňku s peckou, případně vyloupnutou pecku volně vložíme do sklenice. Tyto poté uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.

Stejným způsobem můžeme zavařovat také broskve.

(fotografie: Pixabay)

DIA švestky ve vlastní šťávě

Švestky omyjeme, necháme okapat a co nejtěsněji je naskládáme do sklenic (celé i s peckou). Uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia. Tyto švestky jsou velmi vhodné pak na knedlíky, koláče, do buchet a podobně.

Stejným způsobem můžeme upravit také ryngle nebo aktuálně polozapomenuté špendlíky..

(ree)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip