Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Od sekané po paštiku, aneb nejlepší houbové recepty

Od sekané po paštiku, aneb nejlepší houbové recepty

8.8.2021 - AndreaP.

Češi jsou národem houbařů, a proto je houbová sezóna každoročně přehlídka nejplnějších košíků. Pokud se nám letos zatím nedaří a houby se v lese před námi schovávají, tak pak s notnou závistí můžeme například na internetu sledovat ty, kteří mají naopak plné košíky. A právě  pro ty z vás, kteří patří mezi šťastlivce a houby nacházejí, máme několik zajímavých houbových receptů. Už v minulém článku jsme si ukázali klasiku v podobě geniálně jednoduchého houbového guláše a nyní se posuneme k dalším dobrotám ...

(fotografie: Pixabay)

1.Houbová sekaná

Podusíme směs hub na cibulce jako na smaženici, ale pozor, nepřidáváme vejce. Až z hub vysmahne všechna voda, necháme je vychladnout. Houby rozemeleme s na kostičky rozkrájenou slaninou na masovém strojku. Přidáme v mléce namočené na kostičky nakrájené housky, vajíčko, vše dobře promícháme a případně ještě zahustíme strouhankou, můžeme ještě dochutit čerstvými bylinkami.

Šišku sekané potřeme bílkem a vložíme do sádlem vymazaného pekáčku. Občas podlijeme a pečeme asi tři čtvrtě hodiny.

Podáváme buď teplé s novým bramborem, nebo studené s chlebem a zeleninou.

2.Roláda s houbami

Vezmeme 1/2 sekané, 3 vajíčka, 3 rohlíky, šlehačku, podle chuti sůl, pepř, majoránku, hladkou mouku. Vše dobře zpracujeme.

Na čtverec igelitu z jedné strany potřený olejem rozetřeme sekanou na placku, potřeme hořčicí, poklademe na to nádivku.

Nádivka: do houbové smaženice přidáme hrášek s mrkví (Moravanku). Pomocí igelitu roládu stočíme a přendáme na plech.

Pečeme a občas roládu potíráme, aby nepraskla.

3.Houbové karbanátky

Najemno nakrájejte směs měkkých hub, osolte a promačkejte se strouhankou a vajíčkem. Kořeňte česnekem, pepřem a majoránkou, obalte v trojobalu a smažte na mírném ohni o něco déle než karbanátky masové.

4.Houbové papriky

Houby podusíme na cibulce s drceným kmínem a solí tak, aby nebyly příliš řídké. Promícháme s malou částí uvařené rýže, přidáme hrst petrželky nebo bylinek. Touto směsí naplníme papriky, které pak dusíme na cibilce. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip