Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Jednoduché jídlo pro letní dny? Rajčatový nákyp se sýrem

Jednoduché jídlo pro letní dny? Rajčatový nákyp se sýrem

2.8.2021 - AndreaP.

Rajčat je v této době všude dostatek. A tak je ideální čas na experimenty a zkoušení nových receptů. A dnes to nebude nic jednoduššího než rajčatový nákyp. Stačí vám k tomu ideálně super velká nádoba na zapečení (věřte nám, čím více toho uděláte, tím spokojenější budete, protože není nic horšího, než když vám něco opravdu chutná a vy se díváte do vyškrábané mísy, kde už nic nezbylo).Tohle jídlo jde s klidem jíst jen tak, bez přílohy, koho by to ale nezasytilo, vhodné pak je buď pečivo či brambory.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 100 g rajčat
  • sůl
  • mletý pepř
  • 150 g másla
  • 20 g cibule
  • bazalka
  • 120 g polohrubé mouky
  • 0,5 l mléka
  • 50 g ementálu nakrájeného na kostičky
  • 50 g strouhaného čedaru
  • 4 žloutky
  • tuhý sníh ze 4 bílků
  • máslo na vymaštění

 

Na rendlík dáme 50 g másla, přidáme drobně nakrájenou cibuli a bazalku a necháme zpěnit. Když cibule začně růžovět, přidáme omytá, oloupaná a semen zbavená rajčata pokrájená na čtvrtky, osolíme, opepříme a necháme vydusit.

Ze 100 g másla, 120 g polohrubé mouky a 0,5 l mléka si připravíme hustý bešamel, který necháme prochladnout. Potom do něj zamícháme nakrájený a nastrouhaný sýr, vydušená rajčata, žloutky a vše dobře promícháme. Nakonec do hmoty vmícháme tuhý sníh z bílků.

Nákypovou formu vymastíme máslem, nalijeme do ní připravenou hmotu a pečeme asi hodinu v mírně vyhřáté troubě.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip