Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Jak nepřibrat během letních grilovaček. Stačí dodržovat pár triků

Jak nepřibrat během letních grilovaček. Stačí dodržovat pár triků

15.7.2021 - redakce Babinet.cz

V poslední době stále slýcháme, jak je grilované jídlo škodlivé. Pokud však dodržíme určité postupy, grilovat můžeme i zdravě a bez negativních důsledků na náš zdravotní stav.

fotografie: Pixabay

„Každé grilování je zdravé, pokud se budeme držet toho, že grilovat se mají jen dobré a kvalitní suroviny a hlavně na kvalitním grilu. Základem je právě kvalitní gril, pokud jen grilujete a neopékáte, je důležité mít na něm poklop. Gril totiž nikdy nesmí hořet,“ vysvětluje nutriční poradkyně.

Co je potřeba hlídat

  • Na grilovaní používejte speciální tácky na gril – zabráníte tak stékání tuku do ohně a uvolňování škodlivých látek zpět do pokrmu.
  • Tuk se při vyšších teplotách při grilování velmi rychle přepaluje a vznikají tak karcinogenní akrolein.
  • Průběžně kontrolujte, zda se jídlo nepřipaluje a zda je dostatečně propečené ze všech stran.
  • Grilovat bychom měli při nižší teplotě a krátce.

Základem je nepřejídat se!

V neposlední řadě mysleme na střídmost v konzumaci, aby nedocházelo k přejídání se. To se bohužel stává velmi často. Lidé si myslí, že když už grilují, musí připravit alespoň 4 druhy masa, ke každému přílohu a ještě 5 různých salátů. A, že to všechno musí sníst! Výsledkem jsou následné trávicí těžkosti.

Obsah tuku a energie (hodnoty jsou uvedeny na 100 g masa v syrovém stavu)

Pozn.: Jedná se o průměrné hodnoty, obsah tuku se může lišit kus od kusu.

Druh masa

Energetická hodnota (kJ)

Obsah tuku (g)

vepřová panenka

480

4

vepřová krkovice

930

16

hovězí libový steak

580

6

kuřecí prsa bez kůže

430

1

losos

850

12

candát

350

1

Počítejte s tím, že většinou sníte více než 100 g masa (při grilování není výjimkou sníst například i 300 g masa), hodnoty v tabulce si tak vynásobte a přepočítejte na množství, co sníte.

Výborný dressing k masu nebo zelenině připravíte i z tvarohu, jogurtu či zakysané smetany. Pohrajte si s jeho vychucením a zjistíte, že odlehčený domácí dressing může chutnat i lépe, než dressingy kupované.

napsala RŘ

zdroj: STOB

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip