Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Ovocné kynuté knedlíky, chlouba české kuchyně. Lze připravit i do zásoby

Ovocné kynuté knedlíky, chlouba české kuchyně. Lze připravit i do zásoby

13.7.2021 - AndreaP.

Je sezóna ovoce a leckdy si říkáme, co dobrého ještě z přebytků udělat? Jahody, meruňky, švestky, maliny .... ovoce kam se jen podíváme. A co takhle zkusit z těchto dobrot kynuté knedlíky? S těstem se výborně pracuje a výsledné knedlíky jsou vynikající. Navíc se dají také zamrazit do zásoby.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme :

Na těsto :

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1 sáček droždí
  • 1 vejce
  • 3/4 malé lžičky soli
  • 5 lžic cukru moučka
  • 4 lžíce oleje
  • 1 dcl vlažné vody
  • 1,5 dcl vlažného mléka

Na náplň :

  • ovoce dle chuti

Na posypání :

  • máslo
  • cukr
  • tvaroh
  • kakao
  • šlehačka
  • ovocný přeliv a podobně

 

Všechy suroviny na těsto smícháme a zpracujeme. Přikryjeme a necháme cca 2 hodinky vykynout (v teplém letním počasí možno i kratší dobu). Pokud děláme těsto v domácí pekárně, tak nejdříve vložíme tekuté suroviny a poté sypké.

Vykynuté těsto vyválíme na cca 4 mm plát, který rozřežeme na čtverce (řídíme se přitom velikostí ovoce, kterým budeme knedlíky plnit). Ovoce poté řádně zabalíme, utěsníme spoje a necháme ještě cca 10 minut kynout na vále.

Mezitím si dáme vařit vodu. Knedlíky poté vkládáme do vroucí vody (pozor, knedlíky varem hodně nabydou, vaříme tudíž postupně). Vaříme 3 minuty, poté otočíme a vaříme opět 3 minuty, kdy následně vyzkoušíme, zda jsou hotové.

Vyndáme, a pozor v okamžiku kdy je vyndáme z vody, ihned několikrát propíchneme špejlí, aby vyšla pára a knedlíky se nám nesrazily.

Na talíři pak přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, tvarohem, kakaem, můžeme použít také šlehačku či ovocný přeliv, fantazii se meze nekladou.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip