Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Jak připravit jednoduchý džuveč? Jde to i bez masa!

Jak připravit jednoduchý džuveč? Jde to i bez masa!

13.7.2021 - AndreaP.

Džuveč je jídlo pocházející z Turecko, které se ale rozšířilo do celého světa. Jedná se o dušený pokrm velmi podobný rizotu, neb základní původní recept se skládá z rýže, masa a zeleniny. Receptů na džuveč je nicméně velké množství a často se od sebe velmi liší, a to v závislosti na regionu, možnostech, právě dostupné zelenině či celkové chuti. V některých případech, jako je i tento níže uvedený, se rýže nahrazuje brambory. Další specialitou je pak bezmasý džuvec, a právě tento si v těchto horkých dnech společně připravíme.

(ilustrační foto: haberturk.com)

 

Potřebujeme:

  • 1 šálek mrkve
  • 1 šálek petržele s celerem
  • 1/2 menšího květáku
  • 1 šálek hrášku
  • 3 papriky
  • 5 rajčat
  • 1 velká cibule
  • 2 šálky brambor
  • 1/2 šálku oleje
  • sůl
  • pepř

 

Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji podusíme do sklovita. Přidáme papriky zbavené jádřinců a nakrájené na proužky, oloupaná pokrájená rajčata, všechnu ostatní zeleninu a brambory nakrájené na kostky. Osolíme, opepříme, přidáme usekanou petrželku a zalijeme do roviny vývarem.

Dusíme přiklopené v troubě bez míchání, jen kastrolem občas potřásáme.

Povrch ještě po upečení posypeme usekanou petrželkou a servírujeme s chlebem.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip