Babinet.cz  /  Recepty  /  Nápoje  /  Máte doma spoustu rybízu? Připravte si z něj vynikající rybízovou šťávu za studena

Máte doma spoustu rybízu? Připravte si z něj vynikající rybízovou šťávu za studena

12.7.2021 - AndreaP.

Dozrává rybíz a marně si lámeme hlavu, co s ním? Přinášíme tip na recept, který dělávaly už naše babičky. Připravte si vynikající rybízový sirup, který bude skvělým zpestřením pitného režimu nejen v horkých dnech.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 2,5 kg vyzrálého rybízu
  • 20 g kyseliny citrónové
  • 2 l důkladně převařené vody
  • na 1 kg šťávy 1 kg pískového cukru
  • 1 sáček Pomůcka ke konzervování (např. Dr.Oetker)

 

Rybíz přebereme, důkladně propláchneme, odstopkujeme a necháme odkapat.

Dáme jej do neoprýskané smaltované, nerezové, nebo plastikové nádoby, rozmačkáme vařečkou a přelijeme horkou vodou. Přidáme kyselinu citrónovou a necháme stát do druhého dne v chladu.

Potom ovoce necháme překapat přes řídké plátno (upevníme je třeba na nohy převrácené židle) a zbytek rybízu vymačkáme. Na 1 kg čisté šťávy přidáme 1 kg pískového cukru a za občasného promíchání necháme cukr rozpustit.

Přidáme polovinu sáčku ke konzervování, který jsme rozpustili v trošce vody a přecedili přes sítko.

Šťávu dobře promícháme a plníme do čistých, vymytých, suchých lahví. Uložíme, dobře uzavřeme, v chladnu a temnotě (pod uzávěr je možno dát tenkou fólii na potraviny a pak teprve zazátkovat).

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip