Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Lákají vás krom české kuchyně také exotické chutě světa? Vyzkoušejte křupavý cizrnový falafel

Lákají vás krom české kuchyně také exotické chutě světa? Vyzkoušejte křupavý cizrnový falafel

2.6.2021 - AndreaP.

Falafel je neobyčejně chutné a v dnešní době už celosvětově známé středovýchodní jídlo připravené z cizrny, jedná se o smažené kořeněné kuličky provoněné aromatickým kořením a bylinkami. Příprava je velmi rychlá a nenáročná. Servíruje se na talíři případně v chlebu typu pita, a to např. s jogurtovou omáčkou, sezamovou pastou, zeleninou či zeleninovými saláty a podobně.

(fotografie: Freepik)

 

Potřebujeme :

  • 675 g konzervované cizrny
  • 1 nasekanou červenou cibuli
  • 3 rozetřené stroužky česneku
  • 100 g celozrnného chleba
  • 2 menší čerstvé chilli papričky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce nasekané natě koriandru
  • 1 vejce
  • 1 šálek strouhanky (nejlépe z celozrnného chleba)
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

 

Scezenou a vysušenou cizrnu, nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, chléb, chilli papričky, koření a koriandr dáme do mixéru a mixujeme cca 30 vteřin. Pak podle chuti přidáme sůl a pepř.

Směs vyndáme z mixéru a tvoříme z ní kuličky ve velikosti vlašských ořechů. Tyto pak obalíme v rozšlehaném vejci a ve strouhance z celozrnného chleba.

Smažíme poté v hluboké pánvi v rozehřátém oleji po dobu 2-3 minut. Povrch koulí by měl být zlatavě hnědý a křupavý. Vyjmeme z oleje, necháme okapat.

Podáváme s rajčatovým a okurkovým salátem a plátkem citrónu.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip