Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  K zelenému čtvrtku dle tradice patří zelená strava. Po celý následující rok pak budete zdraví!

K zelenému čtvrtku dle tradice patří zelená strava. Po celý následující rok pak budete zdraví!

31.3.2021 - AndreaP.

Jak už je z názvu článku zřejmé, tyto recepty mají souvislost se Zeleným čtvrtkem, kdy jak praví tradice se má jíst především zelená strava, a sice špenát, kopřivy, zelí, což má poté za následek to, že je člověk celý rok zdravý. A tak si společně pojďme pár takových "zelených" receptů ukázat.

(fotografie: Pixabay)

 

Kopřivová polévka s vejcem

  • 150 g listů mladé kopřivy
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce oleje z klíčků
  • 75 g smetany
  • 1 čerstvý žloutek
  • jodidovaná sůl
  • čerstvě umletý černý pepř
  • nastrouhaný muškátový oříšek 
  • 1 vejce vařené natvrdo

Listy kopřivy omyjte, jemně nasekejte a duste asi 3 minuty ve 150 ml zeleninového vývaru. Oloupejte šalotku, nakrájejte ji na malé kostičky a poduste na oleji dosklovita. Šalotku přidejte ke kopřivám, přilijte zbytek vývaru. Vše krátce povařte a odtáhněte z ohně.

Kyselou smetanu ušlehejte se žloutkem a zašlehejte do odstavené polévky. Polévku pak opatrně opět zahřejte, až se spojí se žloutkem. Polévku osolte, okořeňte pepřem a muškátem. Oloupejte natvrdo uvařené vejce a nasekejte je nahrubo. Polévku rozdělte na talíře a posypte vejcem.

Špenátová polévka

  • 1 kg čerstvého nebo mrazeného sekaného špenátu
  • 70 g másla
  • 40 g strouhaného čedaru
  • 3 vejce
  • 12 plátků na másle osmažené bílé veky
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • masový vývar
  • sůl

Čerstvý špenát očistíme, opereme a spaříme ve slané vodě, scedíme, necháme okapat a jemně nasekáme nebo umeleme. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme umletý špenát, trochu strouhaného muškátového oříšku, sůl a na mírném plameni dusíme. Jakmile začne špenát houstnout, přidáme rozšlehaná vejce, strouhaný sýr a mícháme, dokud se vejce nesrazí. Potom špenát zalijeme vývarem a ještě krátce povaříme. Podáváme s osmaženými plátky bílé veky.

Špenát po římsku

  • 500 g čerstvého špenátu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g prorostlé šunky
  • 30 g másla
  • 1 lžíce rozinek
  • sůl

Očištěný špenát dobře omyjeme, dvakrát až třikrát spaříme horkou vodou a vymačkáme. Na rendlíku zahřejeme olej, osmahneme na něm celý stroužek česneku, ale vyjmeme ho. Šunku nakrájíme na kousky a vložíme na olej do rendlíku, přidáme vymačkaný špenát, máslo, spařené přebrané rozinky, trochu soli a vše dobře promícháme. Prohřejeme, dáme na mísu a podáváme.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip