Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Neodolatelně lahodný zapečený květák v sýrové omáčce

Neodolatelně lahodný zapečený květák v sýrové omáčce

28.2.2021 - AndreaP.

Jsou dny, kdy se nám nechce k obědu připravovat maso. Právě pro tento okamžik přinášíme jednoduchý recept na zapečený květák s lahodným sýrovým bešamelem.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 1 střední květák
  • 4 brambory
  • 1 lžíci másla
  • hladká mouka
  • 2-3 dcl mléka
  • 3 vejce
  • asi 10 plátků na kousky nakrájeného eidamu
  • asi 10 plátků na kostky nakrájené šunky či debrecínky
  • hrst na kostky nakrájené nivy
  • pepř
  • sůl
  • zázvor
  • červená paprika
  • orientální koření

 

Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostky a spolu s očištěnými a omytými růžičkami květáku dáme vařit do osolené vody. Vaříme asi 15-20 minut doměkka.

V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme mouku, vytvoříme jíšku a pomalu do ní přiléváme za stálého míchání mléko. Osolíme, opepříme a okořeníme. Přivedeme k varu, aby omáčka zhoustla, přisypeme polovinu kousků eidamu a odstavíme z ohně.

Pekáč vymastíme máslem, vyložíme uvařeným květákem s bramborami, posypeme druhou polovinou eidamu, kousky šunky, kostičkami nivy. Zalijeme rozšlehanými vejci, ještě dochutíme solí a pepřem a přilijeme uvařenou omáčku.

Takto připravený pokrm dáme do trouby a pečeme na 200 stupňů Celsia asi 30 minut.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip