Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Hovězí guláš na černém pivu. Bez mouky a skvělé chuti!

Hovězí guláš na černém pivu. Bez mouky a skvělé chuti!

6.1.2021 - AndreaP.

V každé domácnosti se dělá trošku jiný guláš. Většinou jsou sice stejné  počáteční suroviny, ale výsledek vždy trochu odlišný. Guláš prostě dělá kuchaře. A my si dnes ukážeme, jak se dá udělat guláš s černým pivem.  To, že úplně nejlepší je guláš odleželý na druhý den, asi není třeba ani zmiňovat.

Potřebujeme:

  • 1 kg hovězího masa (kližka, krk, zadní)
  • 1 černé pivo
  • 4 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 feferonka
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • patka staršího chleba
  • olej

 

Nejprve si cibuli a česnek oloupeme a nahrubo nakrájíme. Na větší kostky si nakrájíme také očištěné umyté maso.

V kastrolu rozpálíme olej a necháme na něm zezlátnout nakrájenou cibuli a česnek.

Poté přidáme maso a orestujeme. Jakmile se „zatáhne“, osolíme ho, přidáme mletý pepř, majoránku a sladkou mletou papriku a pokrájenou feferonku (kdo má rád pikantní, může dát i dvě). Promícháme a asi po dvou minutách zalijeme asi 2/3 černého piva. Opět promícháme, kastrol přikryjeme, zmírníme  a pomalu dusíme, guláš musí jen zvolna probublávat.

Občas zkontrolujeme a podle potřeby podlijeme zbývajícím pivem.

Když je maso skoro měkké, přidáme nastrouhaný chléb, promícháme a necháme dále dusit, až se drobečky chleba rozpustí a vznikne krásná hustá tmavá omáčka.

Podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo s čerstvým chlebem. Můžeme ozdobit kroužky cibule.

(foto: Pixabay.com)

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip