Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Květák nemusí být jen smažený! Připravte si jej na smetaně

Květák nemusí být jen smažený! Připravte si jej na smetaně

11.11.2020 - AndreaP.

Smažený květák či květákový mozeček jsou pokrmy všem dobře známé. První z nich má většina z nás ráda, má ale nevýhodu v tom, že nás velmi často nebaví leckdy pracné obalování růžiček květáků. U druhého pak sice odpadá právě tato neoblíbená činnost, na druhou stranu se zase rapidně snižuje počet těch, kterým tento pokrm chutná.  Co ale teda udělat s květákem, který na nás kouká z lednice? Zkusíme to dnes úplně jinak. Netradičně, po vzoru našich babiček.

Potřebujeme:

  • 1/2 většího květáku
  • 15 dkg tuku
  • 4 dkg hladké mouky
  • 1  bobkový list
  • 2  kuličky nového koření
  • 3  kuličky celé pepře
  • 1/4 l kysané smetany
  • trošku vývaru
  • sůl
  • 1/2 lžíce kopru nebo petrželky

 

Očištěný květák rozebereme na růžičky a ty uvaříme v osolené vodě do poloměkka.

Z tuku a mouky připravíme zlatovou jíšku, zředíme ji částečně vývarem a pak smetanou, okořeníme a povaříme. Hotovou omáčku procedíme a vložíme do ní rozebraný květák. Dochutíme koprem nebo petrželkou.

Podáváme s vařenými brambory. Chceme-li mít pokrm sytivější, vložíme do omáčky ještě vařená, na čtvrtky nakrájená vejce.

(foto: kirbiecravings.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip