Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Projasněte si pošmourný den barevným pokrmem. Připravte si těstoviny s dýňovou omáčkou!

Projasněte si pošmourný den barevným pokrmem. Připravte si těstoviny s dýňovou omáčkou!

9.11.2020 - AndreaP.

Pošmourné listopadové dny působí leckdy velmi depresivně. Zvlášťě v době, kdy je pořád tma, a to díky nepříjemné inverzi.  A protože v tuto dobu není dostatek sluníčka, chce to do života vnést alespoň jasné barvy. A dýně, to je přesně ono. I když už Halloween je za námi, čas dýní ještě u konce není. V obchodech i ve spížích díky letošní úrodě na nás stále ještě vykukují. A co s nimi podnikneme tentokrát? Polévka už nám nechutná, zapékat se nám nechce. Vsaďme na klasiku, udělejme si těstoviny! Barvám zdar!


Potřebujeme:

  • 180 g suchých těstovin (farfalle, penne, fusilli, radiatori)
  • 50 g pancetty nebo uzeného bůčku
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 dl suchého bílého vína
  • 1 dl vody slité ze špaget + navíc 1 naběračka
  • 2 lžíce čerstvě strouhaného parmezánu + další 2 lžíce parmezánu na posypání
  • 2 lžíce nakrájené petrželky
  • sůl
  • pepř
  • 800 g syrové tykve
  • lžíce olivového oleje
  • 2 nadrobno nakrájené středně velké cibule
  • špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku

 

Z tykve odstraníme semena. Dužninu oloupeme a nadrobno nakrájíme.

Přivedeme k varu ve velkém hrnci slabě osolenou vodu. Přidáme těstoviny, znovu přivedeme k varu a vaříme podle návodu na obalu (obvykle 8-10 minut) tak, aby těstoviny byly "al dente" tedy "na skus". Těstoviny slijeme a tekutinu si uchováme.

V menším hrnci nebo pánvi se silným dnem rozehřejte olivový olej, přidáme nasekanou cibuli a špetku soli. Cibulku osmahneme a přidáme na kousky nakrájenou pancettu, kterou opečeme. Přidáme tykev a ochutíme muškátovým oříškem, osolíme, zakryjeme a chvíli podusíme.

Zamícháme a podlijeme vínem a vodou ze špaget, přikryjeme a dusíme na mírném ohni, dokud se tekutina téměř neodpaří a tykev změkne. Občas zamícháme.

Přilijeme smetanu, nasypeme 2 lžíce strouhaného parmezánu a petrželku, osolíme a opepříme.

Hustotu omáčky můžete regulovat přidáním naběračky vody slité z těstovin.

Hotovou omáčku navršíme na kopeček těstovin, posypeme parmezánem a petrželkou a ihned podáváme.

(foto: food.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip