Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Marmeláda ze šípků i hložinek! Zkuste netradiční podzimní dobroty

Marmeláda ze šípků i hložinek! Zkuste netradiční podzimní dobroty

20.10.2020 - redakce Babinet.cz

Podzim je období, v němž dozrává plno nejrůznějších více či méně zajímavých plodů. Určitě mezi ně patří třeba šípky nebo hložinky. A světe div se, i z těchto drobných plodů je možné vyrobit velmi chutné marmelády. Ty ovšem nejsou ledajaké, neboť tyto drobné bobulky obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, které naše tělo v zimě jedině uvítá.

Šípek

Šípek, to je především vitamín C. Na sběr šípků, které budeme používat na čaj, můžete vyrazit kdykoli, jakmile se na keřích začervená. To totiž znamená, že jsou zralé. Pokud jej budete sbírat na výbornou šípkovou marmeládu, pak je ideální vyrazit až po prvních mrazících. V tu chvíli totiž teprve parádně zesládnou.

Ingredience na marmeládu

  • 1 kg šípků
  • 300 gramů cukru
  • Kyselina citronová

S šípky je to věda. Uvnitř, v dužině, se totiž nacházejí drobné háčky. Kdyby se nám takový háček zapíchl do úst nebo jazyka, tak je to značně nepříjemné. Naše babičky říkávaly, že je zapotřebí každý šípek zvlášť „vykuchat“, to je ale značně náročné a připravíme se tím o velkou část hmoty, sekterou bychom jinak pracovali.

Šípky vložíme do hrnce a necháme je podusit do změknutí. Poté přidáme cukr a lžičku kyseliny citrónové. Vše následně přepasírujeme pomocí velmi hustého cedníku. To co nám zbyde, pak jednoduše důkladně rozmixujeme ponorným mixérem.Pektin ani želírovací cukr není nutný. Horkou marmeládu plňte do čistě vymytých sklenic a stavte dnem vzhůru.

Marmeláda z hložinek

Hloh je krásný keř s drobnými lístky, na kterém nyní dozrávají drobné válcovité bobulky – hložinky. I z nich je možné uvážit opravdu luxusní marmeládu. Ovšem, vzhledem k tomu, že se v každé hložince nachází drobná pecička, tak jich budete na přípravu marmelády potřebovat opravdu hodně.

  • 3 kg hložine
  • 0.5 kg cukru
  • Kyselina citronová

Hložinky vložte do hrnce a trochu je podlijte vodou. Z těchto plodů se jí totiž mnoho nevypotí, pálily by se. Poté je rozduste.

Jakmile budou hložinky rozdušené, tak je vložte do cedníku a přepasírujte. Pecičky můžete vyhodit. Přepasírované hložinky opět vložte do hrnce, vraťte na sporák a na mírném plameni za stálého míchání přisypávejte cukr a opět také 2 – 3 lžičky kyseliny citronové. Poté ještě přejeďte ponorným mixérem. Horkou marmeládu plňte do čistě vymytých sklenic a stavte dnem vzhůru.

 

napsala Zuzana Zelenková

foto: Wikipedie, eatsmarter.com

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip