Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Kaiserschmaren, aneb císařský trhanec se švestkami

Kaiserschmaren, aneb císařský trhanec se švestkami

28.9.2020 - AndreaP.

Slavnostní den si žádá zajímavý (ale snadný) dezert. Dnes si proto společně připravíme starodávný recept pocházející z Rakouska, nazývaný jako císařský trhanec, v Německu se mu pak říká Kaiserschmaren, v některých rodinách je pak známý pod názvem šmorn. Je to lehká palačinka, rozdělena na kusy během smažení a obvykle posypána při servírování moučkovým cukrem.  Jako příloha se používá jablečná nebo švestková omáčka nebo různé kompoty, včetně švestky, brusinky, jahody nebo jablka. Tradičně se císařský trhanec podává s ovocným kompotem vyrobeným ze švestek.

Potřebujeme:

  • 4 vejce
  • 60 g hladké mouky
  • 1/2 l mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 50 g rozinek
  • 500 g švestek
  • 160 g moučkového cukru
  • 1 hřebíček
  • 1 tyčinka skořice
  • 30 g másla
  • špetka soli
  • kousek citronové kůry
  • moučkový cukr

 

Žloutky a mouku rozkvedlejte, zamíchejte mléko, sůl a vanilkový cukr, přidejte rozinky.

Švestky vypeckujte.

V hrnci svařte 100 g cukru se 4 lžícemi vody a kořením. Vmíchejte švestky a duste pod pokličkou 5 minut.

Z bílků ušlehejte sníh, pak přidejte 60 g cukru a ušlehejte do tuha. Opatrně vmíchejte těsto.

Máslo rozpusťte na velké pánvi za mírné teploty. Těsto nalijte na pánev a nechte z obou stran zhnědnout, potom je přikryjte a sundejte z plotny. Nechte dojít a pak vidličkami roztrhejte.

Trhanec servírujte se švestkami a cukrem.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip