Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Opomíjené žaludy jsou supervýživné. Několik důvodů, proč si jich letos alespoň pár nasbírat

Opomíjené žaludy jsou supervýživné. Několik důvodů, proč si jich letos alespoň pár nasbírat

26.9.2020 - redakce Babinet.cz

Na podzim většinou věnujeme velkou pozornost kaštanům a vlašským ořechům. Asi každý má o jejich blahodárných účincích na lidské zdraví alespoň nějaké povědomí. Když pak vyrazíme na kaštany, nebo ořechy, často však necháme na zemi ležet ladem i další dar přírody, který nám v těchto dnech ve velkém množství leží u nohou. Řeč je o žaludech. Proč jsou zvláštní a jak je zpracovat, když už na jejich sběr skutečně vyrazíte?

Jedovatost  žaludů

V dřívějších dobách, kdy na lid dopadala tvrdá bída a nouze, byly žaludy součástí běžné obživy. Tyto ořechy dubu se ve formě bezlepkové mouky používaly k pečení chleba. Lidé žaludovou směs pili také jako horký nápoj připomínající kávu. Ne však kávu takovou, jakou ji známe. Žaludová káva z pražených žaludů je v porovnání s ostatními náhražkami kávy zcela bez obilovin, a kofein byste v ní také hledali marně. Z žaludů se dělávala i kaše, a z historických záznamů vyplývá, že lidé dřív žaludy skutečně běžně konzumovali vařené, pečené, dokonce i syrové, v polévce, a také žaludy používali k výrobě oleje.

Postupem času se ale začaly objevovat názory, že žaludy jsou pro lidský organismus špatně stravitelné a jedovaté. Odborníci dnešní doby však s těmito teoriemi nesouhlasí, a vyvracejí je. Lépe řečeno, souhlasí s tvrzením, že žaludy bez úpravy se ke konzumaci rozhodně nedoporučují. Neupravené žaludy mají totiž velice tuhou skořápku, a vyloženě odpornou chuť. Pachuť je extrémně hořká, a pěkně by se vám po ní zkřivila ústa. Za touto chutí stojí vysoký obsah taninu, což je velmi trpká tříslovina, a ke konzumaci se v žádném případě nehodí. Často se uvádí, že konzumace syrových žaludů v nevhodném množství může mít za následky veliké zdravotní potíže. Např. rakovinu, nebo selhání jater. Najdou se samozřejmě ale také nevěřící Tomášové, kteří tomuto tvrzení nepřikládají význam.

Chcete-li se žaludy pracovat v kuchyni, vždy raději opravdu dbejte na to, aby se žaludy nejdříve pořádně vylouhovaly ve vodě, nebo se vařily. Pak už je vše v pořádku a můžete s úpravou těchto plodů pokračovat.

Proč jsou žaludy supervýživné

Abychom mohli přesně určit nutriční profil, museli bychom se vždy odrážet od konkrétního druhu žaludu. To však není potřeba, protože obecně jsou všechny žaludy plné základních živin. V čem jsou tedy zdravotní benefity žaludů?

  • tito příbuzní arašídů a kaštanů jsou zvláště bohatí na draslík, železo, na vitamín A, vitamín E, i vitamín B. Zapomenout nesmíme ani na minerály, které žaludy rovněž obsahují
  • zlepšují zdraví a kondici střev
  • pomáhají při průjmu, i zácpě
  • žaludy jsou nabité antioxidanty
  • mohou působit jako prevence před srdečními chorobami a cukrovkou
  • snižují špatný cholesterol
  • snižují krevní tlak
  • zasytí vás na dlouhou dobu
  • odvar ze žaludů dodává lesk i těm nejunavenějším vlasům
  • vyživují vlasy a posilují nehty
  • kloktadlo ulevující při bolestech v krku ( žaludy přelijte vroucí vodou a nechte půl hodiny louhovat. Poté tuto tekutinu sceďte a po doušcích kloktejte během celého dne, dokud vám nezbude ani kapka. Druhý den postup opakujte. Neužívejte však déle než tři dny.)

Žaludy v kuchyni

Když máte žaludy vylouhovány ve vodě, či jste je nechali dlouze přejít varem, můžete vyzkoušet žaludy rovnou na několik způsobů. Ač se to nezdá, se žaludy se dá v kuchyni docela slušně kouzlit.

  • vyloupané a vylouhované žaludy usušte, a nasucho upražte. Vznikne vám zdravá pochoutka, která chutí připomíná arašídy
  • najemno umletými a vyloupanými žaludy můžete zahustit polévky, omáčky, použít do bramboráků, atd.
  • když k opraženým žaludům přidáte různé bylinky a vlastní kořenící směsi, můžete si u televize dopřát chutnou náhradu za nezdravé chipsy, a jiné kupované pochutiny

 

napsala Bára Klímová

foto: phys.org

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip