Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Strawberry Shortcake, aneb připravte si lahodný jahodový dezert, po kterém se jen zapráší!

Strawberry Shortcake, aneb připravte si lahodný jahodový dezert, po kterém se jen zapráší!

20.5.2020 - AndreaP.

Strawberry Shortcake - volně přeloženo jako "jahodový koláč" patří mezi tradiční desert, který nechybí na žádné americké party. Sestává se z vdolečku podélně rozkrojeného a naplněného čerstvými jahodami a našlehaným krémem. Vdolečky na Strawberry Shortcake můžete klidně nachystat dopředu a pak těsně před oslavou už jen naplnit krémem a jahodami.A protože teď jahod bude všude dost, je ideální čas tento recept vyzkoušet.

Potřebujeme:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/4 šálku pískového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku (113 g) studeného másla
  • 1 velké vejce
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 lžička vanilkové essence (můžete vynechat)

Na potření:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka nebo smetany

Na krém:

  • 450 g čerstvých jahod
  • 1/8 až 1/4 šálku (25-50 g) pískového cukru
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky vanilkové essence (můžete vynechat)
  • 1 lžíce pískového cukru

 

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia a nachystejte si plech vyložený pečícím papírem.

V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Máslo nakrájejte na kousky a vmíchejte do směsi. Řádně promíchejte (vytvoří se hrudky). V oddělené misce smíchejte vejce, mléko a vanilkovou esenci a směs přidejte k hrudkám mouky. Mixérem nebo ručně vypracujte jednolité těsto.

Těsto dejte na pomoučený vál a vypracujte velký vdolek (placku) o průměru asi 18 cm a tloušťce asi 3,5 cm. Z něj vykrojte 8 koleček, které umístěte na plech.

Vytvořte potírku z vejce a mléka a potřete jí každý vdolek. Vdolečky dejte péct do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut, dokud nezezlátnou a až špejle, kterou do vdolku zkušebně zapíchnete bude po vytažení suchá.

Mezitím omyjte jahody a rozkrájejte je na kousky, které oslaďte podle chuti a nechejte odstát.

Na krém smíchejte smetanu s vanilkovou esenci a cukrem, nešlehejte. Směs dejte zakrytou vychladit do ledničky na alespoň 30 minut. Poté ji našlehejte.

Vychladlé ještě teplé vdolky rozkrojte podélně napůl. Na spodní část vdolku naneste jahody a ušlehaný krém, přikryjte vrchní částí vdolku a ihned podávejte.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip