Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Tvaroh pomáhá skvěle udržovat redukční režim. V obchodě ale sáhněte po tom tvrdém

Tvaroh pomáhá skvěle udržovat redukční režim. V obchodě ale sáhněte po tom tvrdém

26.2.2020 - redakce Babinet.cz

Tvaroh má v našem jídelníčku nezastupitelnou pozici – je významným zdrojem bílkovin nezbytných pro růst svalové hmoty, má relativně nízkou energetickou hodnotu a je velmi dobře stravitelný. Tvrdý tvaroh je určen ke strouhání, výborně se hodí k  řadě sladkých pokrmů, ale oceníte ho i jako náhradu tučnějšího sýra.

Základ zdravé stravy

Tvaroh je unikátní potravina – nízká energetická hodnota v kombinaci s vysokou hodnotou výživovou z něj tvoří ideální prvek dietního jídelníčku. Tvaroh obsahuje řadu pro tělo důležitých látek – především plnohodnotné bílkoviny a minerální látky.

Je velmi dobře stravitelný a dokáže výborně zasytit.

Pochoutka na mnoho způsobů Kdo by neznal ovocné knedlíky posypané strouhaným tvarohem? Na tuto pochoutku se někteří z nás těší celý rok. Tvrdý tvaroh však můžeme použít ve studené kuchyni. Výborně se hodí například do zeleninových salátů jako dietnější alternativa sýra. Kostičky je možné také lehce opražit na pánvi a podávat společně se zeleninovou přílohou. S olejovou marinádou lze i grilovat.

Netradiční tvarohové pohoštění

Nastrouhaným tvarohem můžeme ozvláštnit i pomazánku. Výborný je v kombinaci s pažitkou či provensálskými bylinkami. Překvapivě dobré jsou i jednohubky z tvrdého tvarohu. Příprava je snadná: kostičky tvarohu krátce namočíme do oleje, obalíme v koření a společně s okurkou, paprikou, šunkou či jinými delikátními ingrediencemi propíchneme párátkem.

Domácí balkánský sýr

Milujete balkánský sýr, ale nelíbí se vám, že obsahuje až 45% tuku? Vyrobte si domácí balkánský sýr z tvrdého tvarohu: do plastové krabičky s víčkem nalijte cca 1,5 dcl vody a promíchejte s 6 g mořské soli. Přidejte tvrdý tvaroh a nechte zaležet v ledničce. Po týdnu můžete ochutnat!

Zdroj textu. babinet.cz

Ilustrační foto: pixabay.com

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

orinka
26.2.2020 19:32

Domácí balkánský sýr jsem vyzkoušela a můžu jedině doporučit!

Damián
27.2.2020 17:56

100 g krupičky smíchám s kostkou tvarohu a udělám malé kuličky. Krátce povařím ve vodě. Vyndám na talíř a posypu ovocem a skořicí. Balkánský sýr také znám, používám do salátů.

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip