Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Nevšední recepty na kapra. Zkuste uzenářského, nebo zapečeného v sýrovém těstě

Nevšední recepty na kapra. Zkuste uzenářského, nebo zapečeného v sýrovém těstě

10.12.2019 - redakce Babinet.cz

Období, kdy si budeme dávat kapra je tady a pro mnohé je tady letos poprvé a naposledy neb si více než jednou ročně tuto chutnou rybu neudělají. Kdybyste to chtěli zkusit jinak nebo hledali inspiraci na „příště“, protože nechcete zůstat u té jediné konzumace do roka, tak zkuste naše oblíbené recepty, které vás nadchnou.

 

Kdo by nestál o klasický trojobal, tak by si mohl zkusit různé variance na něj. Takže jak na to?

-Variace na trojobal by mohla vypadat následovně:: hladká mouka, rozšlehané vejce, strouhanka, a na ochucení masa – česnek, kmín / muškátový květ / suché

- Zkusit můžete také speciální těstíčko: 2 vejce, sůl, 50 ml smetany, 50 g hladké mouky, koření, vejce, solamyl, mouka, pivo / víno, sýr, parmazán, olej na smažení, přidat do něj lze i pivo!

Speciální “uzenářský” kapr

  • 600 g filetů kapra
  • 100 g prorostlé slaniny
  • 40 g špeku
  • 4 krajíce chleba
  • 1 cibuli
  • sůl
  • klobásové koření (mletou papriku, mletý kmín a zázvor, koriandr, sušený práškový česnek),
  • 60 g sádla
  • pečicí papír

Na sádle osmahneme cibulku s pokrájeným špekem, přimícháme klobásové koření, které nemusíme spálit, směsí následně potřeme kapříka.

Sádlem potřeme pečicí papír, kapra na něj vyskládáme a na každý kus dáme plátek slaniny či uzeného boku. Pečeme na 180 stupňů asi 10 minut. Podávejte s chlebem, brambore, salátem, co máte nejraději.

Kapr v sýrovém těstu

  • 600 g filetů z kapra
  • sůl
  • směs pepřů
  • drcený kmín
  • citronovou kůru
  • suché provensálské byliny
  • sušená zelená petrželka
  • olej
  • 100 g tvrdého sýra
  • 100 g tuku na pečení
  • 100 g hladké mouky1 vejce
  • sezamová semínka a vejce na potření těsta
  • drcená rajčata
  • směs bylinek
  • cukr a vinný ocet

Připravíme si těsto ze strouhaného sýra, tuku, mouky a vejce. Uhněteme jej a dáme zchladit.

Následně smícháme olej, koření, petrželovou nať, citronovou kůru a vše promícháme. Následně směsí potřeme filety (lze je také naložit třeba přes noc).

Z těsta poté válíme plat, ze kterého rádílkem vykrojíme asi 3 centimetry silné pruhy. Každý dílek kapra poté zamotáme do těsta, dáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct na 200 stupňů na přibližně 7 minut.

Následně podáváme s rajčatovým pyré. To připravíme tak, že drcená rajčata dáme na pánev a odvaříme z nich vodu, přidáme bylinky a je hotovo. Kdo nemá rád rajčata, tomu by to mohlo chutnat s bramborovou kaší nebo se šťouchaným bramborem.

 

Napsala Zuzana Zelenková

Foto: creativemarket.com, www.independent.co.uk

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip