Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Začali jste péct cukroví? Skořápky z vlašských ořechů nevyhazujte

Začali jste péct cukroví? Skořápky z vlašských ořechů nevyhazujte

20.11.2019 - redakce Babinet.cz

V období podzimu jsme se podrobně věnovali samotným vlašským ořechům. Proč jsou tak blahodárné a zdravé jste se mohli dozvědět zde. Ale hlavní sezóna sklizně vlašských ořechů je za námi a tak teď přichází na řadu jejich zpracování. Než si však před pečením vánočního cukroví všechny ořechy namelete, čeká vás ještě jedna každoroční záležitost. Pro někoho zdlouhavá a nepříjemná. Pro jiného naopak celkem příjemná zimní tradice, která se do dlouhých večerů naopak báječně hodí. Louskání ořechů. Jestli jste skořápky každý rok kvapem běželi vyhodit, tento rok to určitě nedělejte. Proč?

Blahodárné skořápky

Skořápky vlašských ořechů jsou především k prasknutí nabité jódem. Člověk, který nedostatkem takového jódu trpí, si může ve finále zadělat na problémy s celkovou slabostí, pocením, nervozitou, tlakem, štítnou žlázou, ale i cukrovkou.

Není proto nic jednoduššího, než si právě teď připravit odvar ze skořápek a jód doplnit. Ve stejném poměru tedy naplníte hrnec skořápkami a vodou. Přivedete k varu, necháte takto několik minut provařit, odvar scedíte a pak si denně dáte pár čajových lžiček. To byl však zatím jediný, i když velmi pádný důvod, proč se skořápek nezbavovat. Představme si další způsoby využití.

2 tipy, jak skořápky určitě využijete

O jódu už nyní víte a co nevíte, se dozvíte. Právě teď.

  • Přírodní barvivo na vlasy

Když použijete odvar ze skořápek na mytí vlasů, dopřejete jim hned několik bonusů. Vlasy totiž po umytí skořápkovým odvarem budou mimořádně lesklé a posílené. Co je však na odvaru v souvislosti s vašimi vlasy vůbec to nejlepší? Odvar vlasy barví. Budou o poznání tmavší.

  • Bílé zuby a zářivý úsměv

Když pomelete na jemný prášek skořápky vlašských ořechů a přidáte ho do pasty, to se pak začnou dít věci. Při pravidelném používání jdete výrazně naproti bílým zubům. Ale ne bílým jen tak, aby se neřeklo. Budou opravdu zářivě bílé. Prášek z vlašských ořechů totiž zuby nemilosrdně zbavuje plaku a to velmi důsledným a poctivým způsobem. Zkrátka se s plakem a s bakteriemi nemaže.

Minitip závěrem

Jako poslední tečku za skořápkami vlašských ořechů pro vás máme ještě jeden bonusový tip. Lépe řečeno, krásný, roztomilý a tolik něžný tip. Protože budou VÁNOCE mnohem dřív, než se nadějeme, je na čase pomýšlet nejen na samotné dárky, ale také na dárková balení. A skořápka vlašského ořechu, kterou přestříkáte zlatým sprejem a ovážete mašličkou, je velmi nápaditým balením třeba na náušnice, přívěšek, prstýnek, atd.

 

Napsala Bára Klímová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip